Recomandări:

A 7-a ediție Hoinar Festival începe pe 10 mai

Cea de-a 7-a ediție a Hoinar Festival începe mâine și va reuni la București, în perioada 10 - 14 mai, 15 artiști de talie internațională care vor susține 4...

Daria Tudor, câștigătoare a premiului Best Young Artist of the Year la Art of the Piano Cincinnati 2019

O muziciană de cameră activă, Daria Tudor a cântat cu artiști precum Mihaela Martin, Patricia Kopatschinskaja și Zakhar Bron, în săli de la Werner Hall din Statele Unite la...

3 experiențe de trăit la Săvârșin, jud. Arad

Săvârșin este un loc legat de Regalitate și de istoria României, iar azi este cel mai bine cunoscut ca locul unde se află reședința permanentă a familiei regale. Regina-Mamă...

Ce spun voluntarii #IdeoIdeis18 că înseamnă să „Faci lumea să semene cu tine!”

Un articol de Vanessa Buga

Anul 2023 a însemnat pentru Ideo Ideis Festivalul de Teatru Tânăr sărbătorirea majoratului. Ediția cu numărul 18 a propus anul acesta o campanie de imagine foarte vibrantă al cărui îndemn a avut un ecou puternic: Faci lumea să semene cu tine!. Sub entuziasmul acestui îndemn s-au strâns anul acesta în Alexandria 9 trupe de teatru tânăr care au trăit experiența festivalului din plin – ateliere de teatru și arte alăturate, mentorat, repetiții și reprezentații pe scenă cu sala plină.

Nu doar trupele de teatru tânăr sau cei din public au încercat anul acesta să răspundă îndemnului propus de festival, ci și organizatorii, echipa extinsă a festivalului și voluntarii. Aceștia din urmă sunt una dintre piesele de puzzle vitale din eco-sistemul festivalului, așadar vă invităm să priviți perspectiva lor despre ce înseamnă azi să „faci lumea să semene cu tine”.

„Eu nu aș vrea să fac lumea să semene cu mine pentru că mi se pare mult mai interesant să existe diferite perspective și opinii. Îmi place diversitatea culturală, a viziunilor și așa mai departe. Da, e fun și cool să împărtășesc aceeași opinie cu o altă persoană, dar mie îmi place foarte mult să înțeleg și alte perspective și alte păreri, să văd de unde au pornit opiniile respective, pentru că pot porni de oriunde. E tare să înțeleg de ce oamenii au o părere diferită de a mea. Eu o percep și ca pe o chestiune de orgoliu, în sensul în care eu sunt eu și nu cred că mai există nimeni la fel ca mine, eu nu pot să semăn cu cineva, și este vorba despre această unicitate care e foarte-foarte faină, când ai ceva doar al tău.” (Alexandra Rîciu, dept. artistic)

„În primul rând sunt voluntar și de 6 ani tot fac lumea să semene cu mine. Eu sunt la echipa de producție, intitulată ‘Ranga’, și cumva asta e treaba mea prin faptul că noi amenajăm fundalele, noi facem decorațiunile, noi le punem la locul lor, și practic în felul ăsta eu și colegii mei facem lumea să semene cu noi, pentru că toate elementele care țin de décor și orice altceva este înafara scenei sunt produse de noi. Practic, prin implicarea și acțiunile noastre punem puțin din personalitatea noastră în ceea ce facem.” (Eric Gîgîlice, dept. producție)

„Eu vreau să fac lumea să semene cu mine prin a-i face pe cei din jur să simtă emoțiile pe care le simt și eu. Și încerc să exprim lucrul ăsta prin artă, mai ales având în vedere faptul că eu scriu. Mi se pare că cel mai bine pot să îmi transpun persoana în poeziile mele. Și atunci când oamenii rezonează cu ceea ce scriu eu și simt și ei ceea ce am simțit eu, deși trecut prin filtrul personal, devenim una și aceeași persoană. Iar uniunea asta spirituală și emoțională mi se pare că ne aseamănă și ne aduce pe toți în același punct. Mi se pare că așa poți face cu adevărat oamenii să semene cu tine – făcându-i să simtă ce ai simțit și tu cândva. Și nu o faci pentru persuasiune, ci pentru că sunt niște trăiri reale pe care știi ca și alții le-au simțit măcar odată. Întotdeauna, într-un amalgam de definiții ale unei emoții ne vom întâlni la mijloc prin acel ceva care ne leagă.” (Costina Toma, dept. artistic)

„Din perspectiva unui tânăr, actualul peisaj în care experimentăm, nu e deloc prietenos, e un fel de loto al șansei, complex, nesaturat. Particularitățile fiecăruia ar concretiza credibilitatea schimbării, daca ne-am da voie să fim reali. Să nu ne mai voalăm personalitatea, într-un mod involuntar. Cum fac eu ca lumea sa semene cu mine? Sunt sinceră când zic că vreau să mă dezvolt odată cu ea. Una dintre acele voci care vrea să se facă auzita, aia sunt eu. Cred pe bune în strigătul unei generații care vrea să se dezică de tabu.” (Daria Stan, dept. artistic)

„Personal, cred că poți face lumea să semene cu tine doar prin prisma autenticității, căci mereu am crezut că oamenii care se aduna într-un grup ajung împreuna datorita faptului că se inspiră unul pe altul și implicit fac schimb de calități. Totodată, am crezut mereu că nu poți influența lumea să semene cu tine într-un mod voluntar, ci că ar trebui mai degrabă să se întâmple natural, prin felul tău de a fi și prin faptul ca iți rămâi loial ție însuti. Oricum, întrebarea asta nu mă duce cu gândul la o uniformizare completă, ci pur și simplu la faptul că dai mai departe o fracțiune din esența ta, ca apoi să poată toata lumea să împărtășească acea energie comună.” (Andreea Lungu, dept. artistic)

„Cred că prin a-i încuraja să fie creativi. Mie, de exemplu îmi place să mă exprim prin pictură, muzică, și într-un cuvânt, tot ce înseamnă arta. Îmi place să petrec timp cu oamenii și să îmi las amprenta asupra lor prin modul meu de a fi, de a povesti și toate lucrurile care mă alcătuiesc. Îmi place să le împărtășesc experiența mea, să port discuții filosofice în care să explorez mai multe perspective, și pur și simplu cred că aduc un strop de cultura și cunoaștere în fiecare persoana cu care stau de vorbă. În felul ăsta cred eu că fac lumea să semene cu mine.” (Cristian Ivănuș, dept. artistic)

„Eu cred că fac lumea să semene cu mine prin micile gesturi care schimbă fluxul zilei cuiva. De exemplu, ca atunci când pleci de acasă cu o energie  bună și observi o persoana care ți se pare foarte frumoasă. Mi se pare important ca atunci când ai un compliment pentru cineva să îl și verbalizezi, să lași jos aceasta barieră a societății care te face cumva să fii speriat de oameni, pentru că nu ai de unde să știi cât de mult i-ai putea influența omului respectiv ziua. Mai ales dacă omul în cauză și-a început ziua pe picior greșit, e posibil ca un simplu compliment sa i-o pună într-o complet altă lumină. Iar după, dacă această persoană pleacă mai departe cu o energie pozitivă e posibil să o întoarcă și ea la rândul ei. E ca un fel de lanț, iar asta cred că se aplică cu orice gest mic.” (Iarina Almăjeanu, dept. welcoming)

„Încerc să fac lumea să semene cu mine scoțându-mi la înaintare calitățile când sunt în jurul oamenilor și reamintindu-le că exista loc de mai multă bunătate și toleranță. Chiar dacă uneori e greu, trebuie sa învățam să mai lăsăm de la noi și să înțelegem că la finalul zilei toți suntem oameni și că ar trebui măcar sa ne respectam unul pe altul.” (Valentin Horvath, dept. artistic)

„Consider că este important ca fiecare dintre noi să își aducă aportul în comunitatea în care trăiește. Aleg să mă implic în mod constant în diferite activități atât in folosul meu, cât și al celorlalți. Îmi place să împart viziuni și idei cu cei cu care lucrez și îmi propun sa `fac lumea să semene cu mine’. Totodată, îmi împărtășesc anumite emoții, sentimente și trăiri cu scopul de a-i face pe alții să privească din perspectiva mea și de a îi aduce mai aproape de cine sunt eu.” (Mihnea Tudor, dept. artistic)

„Din punctul meu de vedere, lumea noastră arată bine dacă avem grija de ea. Prin asta mă refer la păstrarea curățeniei în spațiile publice. Pe parcursul festivalului s-au organizat numeroase activități în orașul nostru, iar la fiecare dintre ele au fost amplasate pungi de gunoi. Participanții au fost conștiincioși și au păstrat curățenia, menținând astfel un mediu curat și propice pentru desfășurarea activităților culturale. Fac lumea sa semene cu mine prin evitarea aruncării deșeurilor în zonele publice, păstrând lumea frumoasa si curata pentru fiecare dintre noi!” (Iulia Nedelcuță, dept. artistic)

FOTO: Lavinia Cioacă

Nou

A 7-a ediție Hoinar Festival începe pe 10 mai

Cea de-a 7-a ediție a Hoinar Festival începe mâine...

3 experiențe de trăit la Săvârșin, jud. Arad

Săvârșin este un loc legat de Regalitate și de...

Festivalul Suflet de România păstrează tradiția

Ultimul weekend din aprilie este pentru festivalul Suflet de...
spot_img

Ai citit?

A 7-a ediție Hoinar Festival începe pe 10 mai

Cea de-a 7-a ediție a Hoinar Festival începe mâine...

3 experiențe de trăit la Săvârșin, jud. Arad

Săvârșin este un loc legat de Regalitate și de...

Festivalul Suflet de România păstrează tradiția

Ultimul weekend din aprilie este pentru festivalul Suflet de...

Cele mai intense 100 de minute adunate de regizorul Șerban Georgescu

Şerban Georgescu are la activ mai bine de 25...
spot_imgspot_img

A 7-a ediție Hoinar Festival începe pe 10 mai

Cea de-a 7-a ediție a Hoinar Festival începe mâine și va reuni la București, în perioada 10 - 14 mai, 15 artiști de talie...

Daria Tudor, câștigătoare a premiului Best Young Artist of the Year la Art of the Piano Cincinnati 2019

O muziciană de cameră activă, Daria Tudor a cântat cu artiști precum Mihaela Martin, Patricia Kopatschinskaja și Zakhar Bron, în săli de la Werner...

3 experiențe de trăit la Săvârșin, jud. Arad

Săvârșin este un loc legat de Regalitate și de istoria României, iar azi este cel mai bine cunoscut ca locul unde se află reședința...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

    Necessary

    Pentru setarea opțiunilor de afișare a siteului

    Analytics

    Google Analytics