3 experiențe de trăit la Săvârșin, jud. Arad

0
62

Săvârșin este un loc legat de Regalitate și de istoria României, iar azi este cel mai bine cunoscut ca locul unde se află reședința permanentă a familiei regale. Regina-Mamă Elena este cea care a transformat edificiul „într-un cămin plăcut, cald și elegant”, dar domeniul de peste 6,5ha are o istorie mult mai lungă, iar pe aleile sale poate fi descoperită foarte simplu o parte din povestea care a marcat aceest loc.

Personal, văd Domeniul Regal Săvârșin ca fiind de o armonie perfectă între natură și om și o conectarea profundă la ceea ce este mai bun în lume și noi. Să trec pe lângă arbori de la 1600 sau să pășesc pe alei pe care cei mai înțelepți oameni și-au purtat pașii și gândurile este o binecuvântare.

Cumva, în liniștea și armonia locului, tot ce a fost acumulat istoric pe acest domeniu se transferă și către vizitator. Dar destul cu „poezia”.

Top 3 experiențe de trăit la Săvârșin, județul Arad

Vizitarea Domeniului Regal Săvârșin

Din 10 mai 2021, Satul Regal și Parcul Regal sunt deschise vizitărilor în grupuri ghidate. Perioadele în care se poate face acest lucru sunt anunțate din timp pe savarsinregal.ro.

Important: În acest an, deschiderea domeniului la public va avea loc sâmbătă, 1 iunie 2024. Domeniul nu va fi deschis publicului în cursul lunii mai 2024. În această primăvară, în Parcul Regal se efectuează lucrări de anvergură în infrastructură (decolmatarea completă a lacului, refacerea șoselei de la Poarta de Sud, refacerea peluzei, punerea în funcțiune a irigației tuturor grădinilor și iluminatul electric al parcului). Aceste lucrări se vor încheia la finalul lunii mai 2024.

Din cât am reușit să povestesc cu oamenii locului, modul în care se prezintă azi domeniul vine după eforturi intense din ultimii ani. Toate lucrările de restaurare, conservare și curățare au păstrat însă natura specială de aici, așa că puteți îmbrățișa, la propriu, istoria. Pentru mine a fost al doilea an în care am putut să ating stejarii care au fost martori la nașterea României de azi.

Aleea Stejarilor Bătrâni datează din 1816, dar stejari originali nu mai sunt decât 6-8 exemplare. Alte 10-12 exemplare au apărut ceva mai târziu, la sfârșitul anilor 1800. Există și exemplare mai recente, care și-au găsit locul  în anii 2017-2020.

Aleea este impozantă și a fost una dintre cele mai dragi părți din parc Regelui Mihai. Pentru mine e unul dintre cele mai frumoase locuri și mă încearcă mereu o emoție aparte când ajung la Stejarul Regelui (plantat în aprox. 1682) și banca din lemn care stă la câțiva metri de el.

Pe drumul spre Aleea Stejarilor Bătrâni, dacă veniți dinspre Palat, treceți și pe lângă terenul de tenis. Zgură pe jos, simplă plasă de fier pe gard, un fileu cu suporți și două bănci de lemn, așa arăta el în anul 1945 și tot așa arată și în 2024.

Satul Regal Săvârșin

Satul Regal Săvârșin spune multe povești, dincolo de ceea ce se poate vedea azi. Mulți se așteptă la o bogăție de obiecte, locuri și performance istoric, dar în realitate nu sunt mult camere de vizitat. Poveștile pe care le adăpostesc sunt suficient de generoase încât să merite timpul petrecut în ele. Aici este Atelierul Auto al Regelui Mihai I,  amenajat în anul 1943, în clădirea aflată în stânga Garajului Regal (actualul Muzeu al Automobilului).

Casa Ceaiului este cea mai mare clădire din Satul Regal (300 de metri pătrați) și a fost ridicată în secolul al XIX-lea. Lucrările de restaurare s-au încheiat la 1 mai 2022. Aici merită o atenție deosebită ceea ce se află pe pereți. Nu dau spoilere!

Fundația Colecția Familiei Regale a României are ca scop restaurarea și conservarea patrimoniului regal, atât cel construit, cât și cel format din obiecte de mobilier sau decorative. Vă recomand să urmăriți activitatea fundației și atunci când anunță evenimente să profitați de ele pentru că sunt o foarte bună ocazie de conectare la Regalitate și valori autentice, dar și un prilej de întâlnire cu oameni buni.

Festivalul Suflet de România

Oameni buni și lucruri bune, într-un loc bun. Așa poate fi rezumat weekendul în care are loc evenimentul, fix lângă Aleea Stejarilor Bătrâni, într-o poiană generoasă. Festivalul Suflet de România este creat de Profi și are meritul de a aduce în spațiul Domeniului Regal de la Săvârșin micii producători locali, care oferă spre vânzare produsele lor preparate tradițional, din ingrediente proaspete și sănătoase, dar și ateliere pentru toate vârstele, organizații care fac bine zi de zi și mulți, dar foarte mulți, oameni buni. Anul acesta a avut loc a doua ediție și mă simt onorat că am fost parte din echipa festivalului. Cu detașare față de rolul meu în Suflet de România, cred că este un eveniment care arată cum ne putem conecta la ceea ce ne face bine și cum un loc și un eveniment pot transforma în bine participanții. Dincolo de muzică, mâncare și ateliere, am văzut cum la final nu s-au adunat de pe jos munții tradiționali de gunoaie specifici festivalurilor, cum vizitatorii au știut să păstreze armonia locului și cum au putut să plece acasă făcând descoperiri despre lucruri care sunt în fiecare zi lângă noi, dar totuși ne scapă atât de ușor.

Festivalul Suflet de România mai este și o bună ocazie pentru a cunoaște Familia Regală și a o vedea de aproape, poate și de a-i adresa câteva cuvinte MS Margareta, Custodele Coroanei României sau ASR Paul, Principele Consort, în prima zi de festival, atunci când fac un tur complet al tuturor micilor producători și al atelierelor.

Dacă vreți un festival care scoate binele din noi la lumină, merită să luați în calcul următoarea plimbare la Săvârșin în perioada Suflet de România, fiind o bună ocazie de a combina toate cele 3 experiențe #demilioane de trăit la Săvârșin.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.