După 12 ani petrecuți în SUA, Capucine Gros a ales România unde descoperă cum „să fim atenți la sensul profund al lucrurilor”

0
79

Omul de milioane despre care scriu acum este o artistă care a făcut o alegere care poate părea ciudată pentru mulți. După 12 ani petrecuți în SUA a ales România ca să arate, între altele, cum „să fim atenți la sensul profund al lucrurilor”. Capucine Gros este o artistă născut în Elveția, care a crescut în Franța și China.  În 2011, a absolvit rezidențiatul la Elizabeth Foundation for the Arts, New York. Prin arta sa, Capucine Gros pune sub semnul întrebării granițe și povești pe care avem tendința să le considerăm fixe. Putea să aleagă orice colț de lume pentru a trăi și a lucra, dar a ales România. Sau România a ales-o pe ea…

În 2017 participa în calitate de artist la UNFINISHED, festivalul al cărui director artistic urma să devină mai târziu.

Cu o comunitate de peste 20.000 de oameni, din peste 71 de țări, UNFINISHED invită participanții, între 22 și 24 septembrie, să se înscrie la un exercițiu de tăcere și ascultare, festivalul devenind o oportunitate de a celebra frumusețea liniștii într-o lume plină de zgomot. Timp de 3 zile, sub tema SILENCE, participanții vor putea explora în cadrul festivalului experiențe unice.

De ce SILENCE? „Nu avem întotdeauna nevoie de cuvinte ca să comunicăm. După cum bine a spus Eugene Ionescu, cuvintele împiedică tăcerea să vorbească. Pentru că, dacă există tăcere, reușim să fim atenți la sensul profund al lucrurilor, dincolo de cuvintele defectuoase. În tăcere suntem atenți atât la detalii, cât și la imaginea de ansamblu, la limbajul corpului, la împrejurimi… Suntem, în sfârșit, atenți cu toate celelalte simțuri!”, mi-a spus Capucine Gros în interviul pentru Haute Culture.

O discuție cu ea este o sursă de speranță și inspirație pentru oricine crede că un loc de modelează mai mult decât am reuși noi să o facem cu el. Totul are legătură cu implicarea și deschiderea către noi experiențe.

Alegerea României a venit dintr-o combinație de factori, după cum spune Capucine. „Pe deoparte, după 12 ani petrecuți în SUA, am obosit de lipsa (a ceea ce consideram eu) drepturilor de bază (de la sistemul de sănătate și legile muncii până la violența cu arme) și am fost, de asemenea, frustrată creativ de egocentrismul din lumea artei. Pe de cealaltă parte, îmi doream foarte mult o țară și un mediu diferit. Căutam un loc unde se întâmplă lucruri interesante. De fiecare dată când am fost în România (atât la București, cât și la Cluj) am simțit nu doar că poți face multe lucruri, ci și că sunt mulți oameni dornici să vadă lucruri întâmplându-se și să fie parte din ele. M-am îndrăgostit și de această mentalitate de a găsi mereu soluții creative la situații și de a fi nevoită să mă adaptez mereu. Chiar dacă nu putem generaliza, în mintea mea, asta e ceva foarte românesc. Mai ales în contrast cu cultura franceză (shhh!). În sfârșit, la nivel personal, aici m-am simțit imediat ca acasă”.

Revenind la tema UNFINISHED 2023, „personal, am simțit că tăcerea este o cale modestă de a aborda imposibilitatea a ceea ce încercăm să realizăm. Nu avem toate răspunsurile, dar putem crea un spațiu intenționat pentru ascultare”.

Un spațiu bun pentru ascultare și descoperire este și site-ul Haute Culture unde vă invit să continuați lectura interviului cu omul de milioane Capucine Gros.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.