Și cu pisica ce-ați făcut? – o sală plină de hohote și gânduri

0
392

O piesă de teatru care promite să fie comedie, dar care te pune și pe gânduri, în sala mare a TNB plină, la a doua reprezentație în aceeași zi. Pe scurt, așa arată ”Și cu pisica ce-ați făcut?”, o întrebare important de urmărit din primele secunde ale spectacolului. Este cumva cheie constanței cu care ne urmărim și organizăm viața, detaliile care ne scapă și deciziile care ne bântuie până la finalul vieții.

Lia Bugnar este regizoarea spectacolului și adaugă o notă de modernism intervenind și în desfășurarea poveștii într-un joc cu actorii și spectatorii pe care, cel puțin la început, nu te prinzi exact cum să-l interpretezi. Cuvântul magic este ”joc”.

De la jucătorul împătimit care are nevoie de bani, căruia îi dă viață Marius Manole, la jucătorul interpretat de Anghel Damian, agentul imobiliar care își construiește viața din comisioane. De la jucătoarea Rodica Mandache, aparent câștigătoare la masa destinului, la jucătoarea Maria Buză, aparent pierzătoare la aceeași masă.

De la Medeea Marinescu, care-și joacă cea mai grea carte pentru a-și înțelege viața, la
Lia Bugnar care arată cât de ușor poate controla regulile jocului, dar cât de greu este totuși să faci acest control.

”Și cu pisica ce-ați făcut?” este o piesă lejeră și în același timp complicată. Lejeră pentru că nu are un scenariu foarte complex, replici care să necesite o cultură deosebită și se mai râde și mult la ea. Plus că are multe auto-ironii pentru care nu este nevoie să fii actor, regizor sau cumva implicat în lumea artistică ca să le percepi. Partea complicată vine din povestea care pune în mișcare piesa și în care se vor regăsi, mai mult sau mai puțin, mulți vârstnici, mulți nepoți, mulți copii…și în general mulți. Pentru că te face să te gândești și la alegerile dintr-un moment al vieții, cărora nu le dai prea mare importanță, dar care ajung apoi să te bântuie până la finalul tău. Iar unele alegeri par mai simplu de corectat pe parcursul vieții decât altele.

Experiența minunată la această piesă am ajuns să o trăiesc cu o sală TNB plină de oameni care au creat acea rumoare și acel sunet de aplauze care alimentează cu energie și actorul, dar și spectatorul. Pentru că întotdeauna cultură va fi energie și viață. Cultura împrătășită înseamnă și multă emoție, dar și multă speranță.

Chiar dacă e o comedie, ”Și cu pisica ce-ați făcut?” este o comedie care te pune și pe gânduri și pentru care merită să plătești cel puțin încă o dată biletul ca să înțelegi mai bine ce face Lia Bugnar pe scenă, dar și care-i treaba cu pisica…

Mai multe detalii despre piesă găsiți pe pagina de Facebook Cortina AG

Povestea din piesa ”Și cu pisica ce-ați făcut?”

Tanti Lili este mătușa bogată, Tonel este nepotul obsedat de jocuri de noroc care, bineînțeles, vrea banii mătușii. Vi se pare cunoscută istorioara? E posibil, toate poveștile s-au spus deja, nou poate fi doar felul în care le spui. Spectacolul ‘Și cu pisica ce-ați făcut?” e o comedie plină de răsturnări de situație și care, până în ultimul moment, ia spectatorul prin surprindere, îl trece prin toate stările de la râs la emoție fără niciun fel de avertisment.

Autoarea Lia Bugnar (care e și regizoarea spectacolului) a ales actorii pe sprânceană, oferind spectatorilor o oră jumătate care zboară pe nerăsuflate. Rodica Mandache, Marius Manole, Maria Buză, Medeea Marinescu, Anghel Damian și Lia Bugnar au lucrat în pandemie acest spectacol, iar acum, că au în sfârșit prilejul să-l ofere spectatorilor, o fac cu energia și dorul actorului care a fost ținut departe de scenă mult prea mult timp.

O comedie făcută între actori prieteni, cu bucurie pentru teatru, spre bucuria spectatorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.