Puterea zâmbetului

0
89

Zâmbetul mi se pare mult subestimat. Asta poate și pentru că obișnuiesc să zâmbesc mult, dar și pentru că doi ani am crezut că zâmbetele au dispărut sub măști. Nu, zâmbetele nu dispar sub măști, cel puțin nu sub cele medicinale. Zâmbetul se simte în voce, în privire, în liniile feței și în atitudinea pe care o avem unii cu ceilalți.

Mi-am amintit că îmi place să zâmbesc mereu și mai ales fac asta atunci când sunt în spații publice alături de oameni care simt că au nevoie de o încurajare. O fac cumva involuntar deja. Dar mi-a atras atenția un om de milioane, în weekend, în timp ce ne pregăteam pentru dezbaterea ”Autismul – parte din diversitatea noastră”. M-a întrebat dacă eu zâmbesc mereu. Am răspuns că da, apoi ne-am relaxat amândoi. Aproape am plâns pe parcursul discuțiilor, iar la final ne-am zâmbit iar. Pentru că emoțiile sunt bune, mai ales când înțelegem că sunt parte din noi și ”podurile” pe care le construim între gândurile noastre.

M-am prins destul de simplu că zâmbetul nu poate fi ascuns de o mască. Dimineața, când merg cu metroul, zâmbesc pe sub masca mea copiilor aflați în cărucioare, copiilor cu răbdarea la limită, care își testează puterea plânsului cu părinții lor. Efectul, testat, este că de cele mai multe ori îmi zâmbesc înapoi și ajungem la mici jocuri care pe ei îi liniștesc, mie îmi alimentează optimismul și o zi de milioane. Clar, zâmbetul nu se poate ascunde sub o mască.

Zâmbetul nu trebuie văzut. Zâmbetul se simte! E drept că e cu atât mai puternic când se vede, dar se și simte…

Am avut ocazia să povestesc la TEDx Cambridge School of Bucharest despre ce am experimentat (cu bucurie) legat de zâmbet în timp ce făceam emisiuni la radio. Prietenii care mă ascultau percepeau acest zâmbet. Eu mă simțeam conectat mai bine cu ei. Pentru că zâmbetul are puterea de a uni. Are puterea de a deschide drumuri. Are puterea de a vindeca. Zâmbetul este o superputere pe care fiecare dintre noi o avem. Iar dacă e să ieșim la plimbare în călătorii prin țări cu oameni care se declară ceva mai fericiți vom observa că zâmbetul este o trăsătură comună. Da, poate este unul social. Dar chiar și cu un asemenea zâmbet zilele par ceva mai bune, interacțiunile sunt mai relaxate și conflictele ceva mai puține. Nu-i așa că e obositor să vorbim cu oameni încruntați și care ridică mereu tonul?

Dincolo de constatările personale sau de testele mele de până acum, zâmbetul a fost studiat de medici, psihologi și experți din variate domenii. Toți au ajuns la concluzia că zâmbetul de face lumea mai bună. Zâmbetul și chiar râsul sunt foarte importante pentru starea noastră de bine, reduc stresul, reglează presiunea sângelui, întăresc sistemul imunitar și scad chiar riscul de cancer. Există studii care au concluzionat că oamenii care zâmbesc sunt mai fericiți și trăiesc mai mult.

Zâmbetul
destinde atmosfera, sporește și încurajează comunicarea, dar mai ales ajută la consolidarea relațiilor. Shimbările nu sunt doar la nivelul psihicului! Cercetări medicale au arătat că zâmbetul și râșul pot deveni un antidot puternic împotriva durerii, stresului și pot duce la stingerea conflictelor. Zâmbetul ajută la gândirea pozitivă, optimism și concentrarea pe soluții și creativitate. În 2010 a apărut un studiu care arăta că oamenii care zâmbesc mai mult pot să-și prelungească viața cu aproximativ 8 ani. Altfel spus, avem multe motive să zâmbim. E gratis, e sănătos și ne ajută să avem experiențe de milioane și o viață mai bună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.