Premiera ”Morbius” a tot fost amânată. Lungmetrajul trebuia să fie lansat pe 10 iunie 2020, însă acest plan s-a schimbat din cauza pandemiei. Apoi au fost anunțate noi date: 31 iulie 2020, 19 martie 2021, 8 octombrie 2021, apoi 21 ianuarie 2022 şi 28 ianuarie. Pentru cine a devenit tot mai nerăbdător cu atâtea amânări, ei bine, povestea este acum în cinema. Și în stil mare, inclusiv pe IMAX, format de care m-am bucurat la Cinema City în AFI Cotroceni, în cadrul evenimentului oficial de lansare în România, organizat de Intercomfilm & Ran Communication.
Ca orice film de acțiune, cea mai bună experiență este pe ecran mare, la cinema. Cu atât mai bine dacă este și IMAX.
”Morbius” arată cum să faci bine nu e mereu ușor. Pornind de la bune intenții se poate ajunge la monstruozități greu de controlat. Nu o să stric plăcerea vizionării filmului prin spoilere, dar cred că dincolo de acțiunea și povestea ușor de urmărit, producătorii și-au propus să lase și o temă de gândire pentru modul în care ne luăm deciziile și cum puterea modelează caractere pe care credeam că le cunoaștem bine.
Ca orice film Marvel, fanii au probabil ceva mai multe observații legate de film, poveste și legături dintre personaje (generic lung la final, surprize mai multe în el). Eu mă rezum la a spune că nu este cel mai intens film Marvel, nu cea mai reușită poveste cu eroi, dar o vizionare must pentru cine vrea să fie martor la nașterea unei noi ”legende” pe marile ecrane. În benzile desenate, Morbius a apărut în 1971. Pentru cinema, 2022 este anul său, iar orice fan al filmelor de acțiune și mai ales fan Marvel ar trebui să nu rateze momentul.
În „Morbius”, regizat de Daniel Espinosa, Jared Leto joacă rolul Michael Morbius, iar din distribuţie fac parte Matt Smith, Adria Arjona, Jared Harris, Al Madrigal şi Tyrese Gibson. Scenariul a fost scris de Burk Sharpless şi Matt Sazama, echipa care a lucrat pentru serialul „Lost in Space” de la Netflix. Personajul Morbius a fost creat în 1971 de scriitorul Roy Thomas şi de artistul grafic Gil Kane, pentru „The Amazing Spider-Man #101”. El era un om de ştiinţă care a încercat să îşi vindece o boală a sângelui, iar rezultatele au fost tragice.
Merită experiența ”Morbius” la cinema? Da, mai ales pe ecran mare! Efecte speciale bune, acțiune multă, sunet excelent și o poveste care nu e diluată în prea mult timp (104 minute are filmul).