„Protejăm și iubim doar ceea ce cunoaștem”, mărturisește Matei Truța, unul dintre fondatorii Asociației România Sălbatică și unul dintre producătorii documentarului care deschide pofta pentru a afla mai multe despre biodiversitatea extraordinară a țării.
Azi, Matei Truța își spune povestea lui #demilioane și cum a ajuns România Sălbatică de la fotografie la film, de la expoziții la festivaluri și cea mai complexă aplicație care oferă o incursiune fascinantă în România. Acest interviu este mai mult pe construcția ecosistemului România Sălbatică, ceea ce înseamnă că lasă loc să revenim la Matei pentru a face o incursiune și în personalitatea lui complexă și experiența lui bogată în lumea artistică. A lucrat ca director la Transilvania Film, precum și pentru Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Recent a fondat August Film, o casă de distribuție de filme de artă.
Cum a început aventura ta cu România Sălbatică?
Ca să fiu sincer, aventura a început pentru mine cu filmul România neîmblânzită de a cărui lansare în cinema m-am ocupat în 2018. Film care a rămas în continuare cel mai vizionat film documentar românesc în cinematografe al tuturor timpurilor. Aș fi zis la vremea respectivă capitol încheiat pentru mine. Pe final de 2020, însă, mi s-a propus să rulăm la TIFF trailerul pentru un film intitulat România Sălbatică, fapt care recunosc că m-a bulversat. Intrigat și ușor revoltat am vrut să stau de vorbă cu autorul. Și cu ocazia asta l-am întâlnit pe Dan Dinu cu al lui optimism contagios și am înțeles că la proiectul România Sălbatică se lucra în mod independent de 7 ani în momentul în care filmul anterior fusese lansat. Am înțeles că era vorba despre un proiect în desfășurare, 100% independent, 100% filmat în România, documentat atent și etic, cu sprijinul administrației parcurilor naționale și naturale din România, precum și a comunității științifice și experților pasionați de conservarea naturii. Era cel mai amplu proiect documentar dedicat naturii din România. M-au cucerit și Dan și proiectul. Am decis repede că vreau să fiu producătorul acestui film și m-am implicat pentru a îl duce la bun sfârșit cu standarde înalte de calitate și pentru a îi asigura o promovare și o întâlnire cu publicul pe măsura valorii proiectului.
Am descoperit pe parcurs că împărtășesc, alături de echipa proiectului, atât dragostea pentru natură, cât și idealismul de a crede că o lume mai bună este posibilă, așa că în 2022 am decis alături de ei să înființez Asociația România Sălbatică, prin care să ducem totul mai departe prin noi proiecte care să sprijine conservarea naturii.
Care este rolul tău, mai specific, în cadrul Asociației?
Sunt unul dintre membrii fondatori ai asociației și am rolul de vicepreședinte. Concret, inițiez și coordonez proiecte care îmbină conservarea naturii cu domeniul audio-vizual. Cele mai recente dintre acestea sunt LYNX Festival, singurul festival internațional de film și fotografie din România dedicat exclusiv naturii, și aplicația mobilă România Sălbatică.
De la producătorul documentarului la project managerul aplicației mobile… este o diferență destul de mare de proces. Cum s-a simțit pentru tine?
Lucrez de aproape 10 ani în domeniul cinematografiei. Chiar dacă pare o schimbare semnificativă trecerea de la festival de film și distribuție de film și producție de film la aplicație mobilă, pentru mine nu s-a simțit așa. Petru că lucrez la proiecte în care cred. Proiecte care poate au potențialul de a face lumea un loc puțin mai bun.
Aplicația mobilă este pur și simplu încă o extensie a proiectului România Sălbatică. Provocările au constat în găsirea partenerilor potriviți, de la finanțatori la dezvoltatori, dar lucrurile se leagă mai frumos atunci când ai aproape o echipă care îți împărtășește viziunea. A fost un proces de încercare și de învățare. De adaptare a ceea ce ne-am imaginat noi că ar putea fi aplicația, fără să fi avut experiență directă în domeniu, la ceea ce presupune tehnic și logistic. Suntem mulțumiți de rezultatul final și se pare că nu doar noi, ci și utilizatorii. Ceea ce ne bucură!
Crezi că prin intermediul digitalului se poate crea apropiere autentică de mediu și natură?
Deși pare a fi aici o contradicție, pentru că trăim niște timpuri în care majoritatea petrecem din ce în ce mai mult timp în mediul digital și, poate, din ce în ce mai puțin timp în natură, cred că un instrument digital poate trezi interesul pentru lumea naturii și biodiversității. Digitalul poate fi o sursă de informare, un mijloc de educare și o interfață complementară experienței directe cu natura.
Care ai spune că sunt principalele elemente care diferențiază aplicația acesta de alte aplicații digitale educaționale?
Gratuitatea: aplicația este un instrument pus la dispoziție tuturor în mod gratuit, atât pe sistem de operare Android, cât și iOS.Toate resursele ei pot fi accesate gratuit, fără să existe niciun fel de costuri ascunse.
Accesibilitatea: Promisiunea noastră este că aplicația va face natura României mai accesibilă și mai ușor de înțeles pentru utilizatori. Prin informații structurate în mod clar, fotografii spectaculoase cu peisaje, faună sau floră, sfaturi și recomandări despre zone unde poți vedea anumite specii de animale sau plante și acces la calendarul naturii – care te informează despre cele mai interesante evenimente petrecute în natură, cum ar fi: rotitul cocoșului de munte, migrația de primăvară sau toamnă, perioadele de înflorire ale anumitor specii de flori și multe altele.
Interactivitatea: Cel mai nou pilon al aplicației este Quiz-ul, care conectează jocul cu educația legată de mediu și natură. Este interactiv, ușor de folosit și prin sistemul de recompense ține viu interesul utilizatorului. Utilizator care poate învăța despre natura, ghidat de personaje animate, urmărindu-și progresul cu ajutorul scorului și badge-urilor obținute în timp ce, sperăm noi, se și distrează.
Care a fost cea mai mare provocare în dezvoltarea aplicației? Sunt anumite funcționalități pe care ați fi dorit să le aibă la lansare și nu s-a întâmplat? Dacă da, de ce?
Fără discuție provocarea cea mai mare a fost găsirea unui echilibru la intersecția dintre ceea ce ne-am închipuit că ar putea fi aplicația, implicațiile logistice și tehnice necesare pentru implementare ei și, bineînțeles, limitele de timp și de buget de care inevitabil trebuie ținut cont. Ne-ar fi plăcut, de exemplu, că avatarurile animate să înceapă de la stadiul de pui, să treacă prin stadiu juvenil și apoi apoi să ajungă la maturitate. Asta ar fi însemnat de 3 ori mai multe resurse și eforturi pe partea de animație, eforturi care ne-ar fi destabilizat proiectul per total în acest punct. Din aceeași categorie: ne-ar fi plăcut ca aplicația să aibă varianta și în limba engleză; pentru partea de Quiz aveam idei pentru cel puțin încă două moduri diferite și mai complexe de joc, de genul multiplayer. Sperăm ca, cel puțin o bună parte dintre acestea, să le putem include într-un update al aplicației în viitorul apropiat.
Album foto, documentar, festival dedicat naturii, aplicație mobilă… inițiativele Asociației România Sălbatică sunt foarte diverse. Este un obiectiv comun care le leagă? Care e acesta?
Obiectivul Asociației România Sălbatică cu totul este acela de a trezi curiozitatea oamenilor pentru natură și pentru protejarea ei. Mai cred și că protejăm și iubim doar ceea ce cunoaștem. Iar sensul acestei apropieri, invitația de a învăța despre lumea naturală, este o modalitate de înțelege că noi cu toții suntem parte din natură și că protejarea acesteia înseamnă și protejarea a însăși umanității. Albumul, filmele, festivalul și aplicația nu sunt decât mijloace de a transmite același mesaj pentru noi.
Ce planuri aveți pentru prima parte a anului 2024?
Pentru 2024 ne pregătim de ediția a doua LYNX Festival unde ne propunem să facem pași echilibrați către o creștere organică și să oferim publicului nostru experiența memorabilă a proiecțiilor open-air și sperăm să facem un update pentru aplicația mobilă care să cuprindă toate ideile pe care le avem despre cum putem extinde și îmbunătăți experiența utilizatorului.