Ce este fericirea? De ce este nevoie de Ziua Internațională a Fericirii ca să ne amintim să vorbim despre fericire? La fel întrebarea asta se aplică și pentru Valentine’s Day, Dragobete, onomastică, Paște, Crăciun sau orice altă sărbătoare. Este un pretext ca să ne amintim de lucrurile care contează în viața noastră. Fie că ne oferă ancorele spirituale sau sociale. Adevărul este că uneori avem nevoie de sărbători ca să ne amintească de importanța unor lucruri aparent banale. Cum ar fi să iubim. Să zâmbim. Să ne amintim de sacrificiul suprem. Să ne amintim de noi. Să ne întrebăm ce este fericirea!
Ce este fericirea? Cred că fiecare poate defini fericirea în 1000 de feluri și totuși să nu dea definiția completă. Asta pentru că fericirea o putem percepe fiecare dintre noi diferit. Pentru unii ar putea însemna bani. Pentru alții un pahar de vin. Dar pentru cei mai mulți cred că fericirea înseamnă să ai pe cei dragi alături, să ai prieteni și să fii sănătos ca să te poți bucura de compania lor. În definiția fericirii cred că mulți dintre noi nu ne gândeam să prindem sănătatea din prima, dar după doi ani de pandemie, izolări și griji duse la extrem, am descoperit că sănătatea (a noastră și a celorlalți) ne condiționează fericirea. Am mai descoperit și că timpul poate aduce fericire. Timpul acordat lucrurilor importante și oamenilor importanți din jurul nostru. Mereu când nu mai avem pe cineva drag printre noi începem să plângem că nu am petrecut mai mult timp împreună. Așa că putem învăța să ne facem mai mult timp…cât este timp.
Fericirea înseamnă și o ancorare în prezent, nu în problemele trecutului sau angoasele unui viitor tot mai greu de prevăzut. Fericirea este aici, acum! Fericirea este o alegere până la urmă și este una care poate începe simplu: cu un zâmbet!
Ziua Internațională a Fericirii: cum a apărut ideea
În 2022 se împlinesc zece ani de când există o asemenea zi la nivel internațional. Ziua Internațională a Fericirii a fost instituită printr-o rezoluţie a ONU din 2012. Ziua Internațională a Fericirii este marcată an de an pe 20 martie, iar după doi ani de pandemie orice prilej de a celebra lucrurile frumoase primește o atenție suplimentară, așa că poate acesta este motivul pentru care în 2022 s-a scris și vorbit mai mult despre Ziua Internațională a Fericirii.
Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care recunoaştea fericirea drept ”scop uman fundamental” şi promovează realizarea World Happiness Report, care clasează ţările în funcţie de nivelul fericirii.
World Happiness Report: Cât de fericiți suntem în 2022
România ocupă locul 28, în timp ce pe primele poziții sunt nordicii din Finlanda, Danemarca și Islanda.