În Stare de Bine învățăm cum gesturile oricât de mici pot avea un impact enorm asupra cuiva

”M-a surprins auzind pe cineva care întreba dacă poate să ajute cu ceva. Asta îmi spune că sunt într-un loc cu oameni în stare de bine” – citatul este aproximativ și vine din discursul ținut aseară de Alina Șerban, la un eveniment #InStaredeBine, înainte să-și prezinte scurtmetrajul ”Bilet de voie”. Dacă nu l-ați văzut până acum și nu-i cunoașteți povestea, vă rog să vă luați 15 minute pentru asta – o să vă inspire mult și o să vă dezvăluie un om #demilioane care ajută în lupta cu prejudecățile despre o comunitate unde se folosesc pe nedrept generalizări periculoase.

Nici nu ne imaginăm cum gesturi aparent mici – bune sau rele – reușesc să modeleze stări, oameni și uneori chiar destine. Mi-a luat mult să învăț să fac bine fără să aștept nici măcar un ”Mulțumesc”, la fel cum mi-a luat puțin să mă decid să continui să ajut și să cred în cei mai bun în fiecare om, chiar dacă au existat și experiențe mai puțin fericite. Până la urmă e vorba de alegeri pe care le facem conștient. Viața m-a surprins de multe ori plăcut, observând cum binele reușește să adune, în timp – e drept, oameni care fac minuni aici pe Pământ și care, puși împreună, chiar pot schimba vieți și comunități. Pasiunea care-i alimentează pornește de multe ori de la o întâmplare din viața de zi cu zi, o știre, povestea unui prieten sau om apropiat. Este scânteia care-i aprinde. Apoi totul este o magie care are nevoie de combustibil. Din fericire, există mai multe persoane și firme care înțeleg să se implice, iar focul schimbărilor în bine devine tot mai puternic și inspiră noi și noi oameni.

Un studiu realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) & Kaufland România relevă că 8 din 10 români au făcut cel puțin un gest caritabil în ultimii doi ani, iar cei mai mulți dintre cei care s-au implicat social – peste 60% – recunosc că asta i-a făcut să simtă mulțumire și satisfacție generate de faptul că au putut contribui. Cei mai mulți, peste un sfert dintre românii chestionați, susțin că se implică și/sau donează cel puțin o dată pe lună.

Rezultatele sondajului „Cum te simți când faci bine? Cum și de ce îi ajuți pe cei în nevoie?” arată că aproape jumătate dintre cei chestionați (46,5%) au ajutat persoane din grupuri vulnerabile donând din impuls; 41,62% au donat unei organizații neguvernamentale, iar 39,8% au ajutat persoanele cunoscute sau necunoscute prin servicii sau produse. Un sfert dintre cei chestionați au răspuns nevoilor ONG-urilor prin donații sub formă de servicii și produse.

În viitor, românii se anunță și mai darnici: 9 din 10 români spun că vor să facă și de aici înainte gesturi caritabile pentru a-i ajuta pe alții.

Cum și pentru ce donează românii?

Majoritatea respondenților participanți la sondaj spun că susțin anumite cauze prin redirecționarea a 3,5% din impozit (24,21%), în natură, prin produse sau servicii (20,66%), în numerar (20,15%) și prin transfer bancar (19,77%).

În ultimii doi ani, 7 din 10 români au donat redirecționând 3,5% din impozitul pe venit, dar mai bine de o pătrime dintre ei – 27,5% – nu știau că există posibilitatea de a redirecționa o parte din taxele pe care le plătesc la stat.

Deși majoritatea respondenților nu doresc să dezvăluie sau nu mai știu ce sumă au donat în ultimii doi ani, 13,69% spun că au donat între 200 și 500 de lei, 13,05% spun că au donat între 101 și 200 de lei, iar 11,28% au donat peste 500 de lei.

Peste 43% dintre donatori susțin că donațiile lor sunt recurente: 23,21% au făcut donații cu frecvență anuală, iar 19,14% s-au angajat în donații lunare. Cele mai multe donații recurente lunare – peste 45% – au o valoare între 11 și 50 de lei, urmate de cele între 51 și 100 de lei, care reprezintă aproape o cincime din totalul donațiilor lunare recurente.

Peste jumătate (aproape 53%) din donațiile recurente din ultimii doi ani s-au dus către ONG-uri, în timp ce aproape o treime dintre ele au ajuns direct la beneficiari pentru plata unor tratamente medicale, de exemplu.

În ciuda contextului actual, jumătate dintre respondenți își mențin intenția de a dona recurent în următoarele 12 luni, iar cel puțin 1 din 10 respondenți intenționează să doneze recurent mai mult ca în lunile anterioare.

Într-o foarte mare măsură respondenții și-ar dori să se implice în lunile care urmează în următoarele domenii: educație de calitate (48,16%), protecția mediului (47,02%), apărarea păcii (45,25%), drepturile omului (41,95%), asigurarea accesului la servicii de sănătate (41,32%) și alimentație sănătoasă (38,15%).

În aceste domenii, mai bine de jumătate dintre cei chestionați și-ar dori să se poată implica prin donații în produse sau servicii, prin donații în bani, iar peste 40% prin acțiuni de voluntariat.

 

De ce donează românii?

Dintre cei care au făcut gesturi caritabile în ultimii doi ani, două treimi au fost ghidați de credința că cine poate ajuta trebuie să o facă. Dacă aproape două treimi (62,28%) dintre cei care au ajutat au simțit mulțumire ori satisfacție personală, peste 15% cred că și-au făcut doar datoria, iar o proporție similară s-au simțit neputincioși din cauză că nu au putut face mai mult.

Două treimi dintre respondenți și-ar dori să facă mai multe gesturi caritabile decât fac în prezent. 17,24% consideră că fac suficient. Aproape jumătate dintre cei care și-ar dori să facă mai mult ar vrea să ajute măcar o dată pe lună (44,61%).

Aproape în unanimitate, participanții la sondaj consideră că societatea în ansamblu are nevoie ca oamenii să se ajute între ei. Pentru jumătate dintre aceștia nu este nevoie de un motiv anume pentru care oamenii ar trebui să se susțină reciproc, iar pentru aproape o cincime (18,7%) motivul este că trăim într-o țară săracă.

Sondajul iVox a fost realizat cu ocazia Zilei #InStareDeBine, o inițiativă care marchează anual implicarea organizațiilor neguvernamentale pentru comunități puternice și sustenabile, în cadrul programului În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Obiectivul cercetării a fost de a identifica modalitățile preferate de români pentru a-i sprijini pe ceilalți, dar și de a afla prin ce stări trec persoanele care fac gesturi caritabile.

Chestionarul a fost completat de un număr de 1.155 de respondenți, în perioada 12-20 mai 2022. Datele statistice au fost culese folosind metodologia CAWI – Computer Assisted Web Interviewing, iar eșantionul studiat este reprezentativ pentru structura socio-demografică a populației urbane a utilizatorilor de Internet, cei mai mulți dintre respondenți având între 35 și 50 de ani, studii liceale sau universitare și venituri medii.

Latest articles

Alte recomandări