Pe 29 și 30 aprilie, pe Domeniul Regal de la Săvârșin, are loc un festival altfel. Se numește Suflet de România și le oferă participanților ocazia să călătorească într-un sat atemporal, în vremea șezătorilor de altădată. Profi, organizatorul festivalului, pune suflet în comunitate și deschide România autentică sub forma unui tur inițiatic în lumea satului, trecând prin Hanul Târgoveților, Târgul satului, Piața satului, Drumul Artizanilor și Ulița copiilor. Suflet de România va fi un loc de întâlnire cu micii producători locali și oferta lor, dar și cu filme românești valoroase, concerte susținute de Mircea Baniciu, Nicu Alifantis, Daniel Julean și Trupa Calendar, alături de ansambluri de muzică populară dar și de muzică clasică, într-o îmbinare eclectică, în măsură să sublinieze complexitatea culturală națională.
Intrarea la festivalul Suflet de România este gratuită. Accesul în zona de festival se poate face cu mașina personală, din Drumul Troașului (DC74), accesibil din drumul european E68 sau prin intermediul curselor regulate cu microbuze din Arad, Timișoara sau localitățile apropiate, dar și cu trenul, fiind mai multe curse care fac legătura principalelor orașe din țară cu Gara Săvârșin.
Program Festivalul Suflet de România, 29 și 30 aprilie
Domeniul Regal de la Săvârșin
Castelul și parcul de astăzi au, exact ca și în timpul vieții Regelui Mihai, un rol de catalizator. Într-un loc în care s-a scris istorie și mereu a reunit comunitatea în jurul său, la final de aprilie își dau întâlnire cei care au descoperit ce este mai frumos și sănătos la sat și ce merită transmis mai departe cu cei care caută asemenea experiențe. Este ca și cum ai intra într-un basm, doar că totul este real, plin de gust și mai ales de speranță. E cu muzică populară, dar și cu dans. E cu muzică clasică, dar și cu folk. Pentru că stările și trăirile de pe un Domeniu Regal sunt mai eterogene decât ne-am imagina. Dar în centrul lor este România autentică și artizanii săi care se pregătesc ca pentru sărbătoare ca să-și spună poveștile.
Primul proprietar cert al Domeniului Săvârșin a fost baronul András de Forray, născut în anul 1718, probabil la Săvârșin. El a fost funcționar public în Monarhia Habsburgică și a ocupat pozițiile de consilier guvernamental și comisar adjunct de poliție.
Varianta de astăzi a clădirii este rezultatul încă unei transformări, executată în anul 1905, când a fost adăugat un etaj pe capetele laterale ale castelului (la est și la vest). Aceste lucrări au fost făcute de Károly și Maria Irma.
După moartea soției sale, Maria Irma (în 1925), contele Károly Hunyady a fost unicul proprietar al domeniului, până în anul 1932.
În 1932, Antoniu Mocioni de Foeni, un respectat și influent personaj al Curții Regale, cumpără Domeniul Săvârșin (castelul, parcul, clădirile adiacente și pădurile). Domeniul de la Săvârșin a fost transformat în Societatea Anonimă „Corvin“, al cărei acționar majoritar era baronul Antoniu. Regele Mihai I cumpără proprietatea la 26 martie 1943 (coincidența face ca 26 martie să fie și ziua de naștere a primei fiice a regelui, Majestatea Sa Margareta, în anul 1949). Regele Mihai și mama sa, Regina Elena, vizitaseră castelul și proprietatea înainte de a deveni proprietari, ca musafiri ai familiei Mocioni, atât la Săvârșin, cât și la Bulci.
Sub directa supraveghere a Reginei-Mamă Elena, castelul este supus unor lucrări de reparații și modernizare în anii 1943-1945.
Din decembrie 1947 până la 1 iunie 2001, Familia Regală a fost absentă de la Castelul Săvârșin, care a fost confiscat de regimul comunist. În cei 54 de ani de confiscare, castelul a servit drept spital, școală și reședință de protocol.
În cele două decenii de la revenirea pe Domeniul Regal Săvârșin, sub directa conducere a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, castelul, parcul și clădirile de pe domeniu au fost reabilitate aproape în întregime. (SURSA)
Domeniul Regal Săvârșin poate fi vizitat din aprilie până în octombrie, însă e necesară o programare prealabilă.
Aici, merită zăbovit la Casa Ceaiului, cea mai mare clădire din Satul Regal (300 de metri pătrați), care a fost ridicată în secolul al XIX-lea. Lucrările de restaurare au început la 5 iulie 2021 și s-au încheiat la 1 mai 2022, când clădirea a fost inaugurată de Majestatea Sa Custodele Coroanei și de Alteța Sa Regală Principele Radu.
Casa Ceaiului vă permite să vă bucurați de cafea, ceai, răcoritoare, gustări și prăjituri într-o atmosferă cu aer regal.
Iar după timpul petrecut aici, puteți reveni la sărbătoarea artizanilor României autentice: Suflet de România. Iar acolo voi fi și eu, pe 29 și 30 aprilie. Ca să trăim împreună experiențe #demilioane!