#expriențaIdeoIdeis rezumată cu ajutorul cineastului Victor Morozov

0
72

La începutul acestui an, 190 de adolescenți din 8 orașe din țară și-au antrenat curiozitatea în Capsulele de teatru și deșteptări. 20 dintre ei au fost selectați în următoarea etapă a proiectului. În perioada 31 iulie – 8 august, se vor cunoaște în Tabăra de arte performative și revelații, unde vor lucra în echipe la producția unui spectacol și a unui scurtmetraj. Scenariile, bazate pe poveștile culese de chiar de ei din comunitățile din care fac parte, se află acum în plin proces de creație, și aparțin cineastului Victor Morozov. Cele două producții realizate în cadrul proiectului #experiențaIdeoIdeis vor fi prezentate în premieră, la finalul verii, în Alexandria – orașul în care s-a născut fenomenul Ideo Ideis în urmă cu 18 ani.

„Învață să recunoști poveștile valoroase și caută-le în comunitatea din care faci parte!”Aceasta a fost provocarea la care au fost invitați să răspundă cei 20 de liceeni selectați din Capsulele organizate la Bârlad, Bistrița, Craiova, Roman, Roșiorii de Vede, Sfântu Gheorghe, Tulcea și Zalău. Prin interviuri video, realizate cu oameni de toate vârstele, fiecare adolescent a reușit să extragă indicii importante referitoare la preocupările, preferințele și aspirațiile celor din comunitate. Munca lor de cercetare a contribuit la consolidarea unei imagini generale care ilustrează relația orașelor mici cu oamenii care le locuiesc.

”În urma vizionărilor, am putut demarca o serie de teme importante – sport, natură, cinema – care se regăsesc, asemenea unor fire roșii, de-a lungul majorității interviurilor. Temele se vor regăsi în moduri care variază de la implicit la evident, în interiorul filmului la care adolescenții vor lucra în tabără.’’, subliniază Victor Morozov, cineastul selectat pentru a dezvolta scenariile de teatru și film la prima ediție #experiențaIdeoIdeis.

Regia scurtmetrajului realizat cu adolescenți în tabără îi va aparține Almei Buhagiar, câștigătoarea Premiului ,,Tânără Speranță’’ la ediția din 2021 a Galei Gopo. Tot ea le va propune participanților jocuri și exerciții care să îi aducă în contact cu ei înșiși, dar și cu cei din jur, prin intermediul filmului.

Echipa care va pune în scenă un spectacol de teatru bazat pe informațiile extrase din interviuri va lucra sub îndrumarea Marei Oprea, actriță și regizoare, cunoscută pentru personajele aduse la viață pe scenă și pe micile ecrane, în seriale de televiziune de succes. În zilele petrecute în tabără, artista îi va ghida pe adolescenți în procesul lor de dezvoltare continuă. Până atunci, va lucra în strânsă colaborare cu Victor Morozov, pentru dezvoltarea textului dramaturgic.

Cei care vor urmări în premieră cele două producții #experiențaIdeoIdeis vor fi spectatorii din Alexandria. Spectacolul și proiecția se vor desfășura în luna august la Ideo Ideis Laboratorul – programul care menține viața culturală a orașului activă pe tot parcursul anului. Ambele vor fi incluse și în calendarul evenimentelor propuse la cea de-a 18-a ediție Ideo Ideis Festivalului.

Victor Morozov, scenaristul primelor două producții #experiențaIdeoIdeis

Victor Morozov a studiat artele spectacolului în Franța, la Université Grenoble-Alpes (studii de licență), și teorie de film la Université Paris 8 (studii de Master). În prezent a demarat studiile doctorale la Universitatea Trinity College Dublin, cu o cercetare comparativă a imaginilor televizuale ale revoluției române și ale conflictului nord-irlandez. A colaborat cu site-uri și publicații diverse, printre care Revista Transilvania, Bookhub.ro, Dissolved Magazine, Observator cultural, Revista Vatra, FILM, Film Menu, Acoperișul de Sticlă, Ziarul Metropolis, iar actualmente este criticul de film al publicațiilor Dilema veche și Scena9, precum și unul dintre redactorii publicației de specialitate Films in Frame. În 2017 a câștigat concursul de dramaturgie New Drama organizat de Teatrul Excelsio cu piesa Missouri Sky.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.