Cum vezi gratuit documentare pe YouTube

0
48

Pentru cine caută o sursă de documentare bune și ”la liber”, am aflat despre un amplu proiect al televiziunii publice, prin care, în ultima duminică a fiecărei luni, sunt programate, exclusiv online, producţii de televiziune pe canalul YouTube al Arhivei TVR.

Acestea sunt disponibile şi pot fi vizionate doar pe parcursul a 24 de ore. Așa că dacă vă surâde ideea, trebuie să fiți pe fază și duminica să o legați de un ecran cu YouTube pe el.

Pentru că tot vine un weekend prelungit de sărbătoare, proiectul TVR se leagă perfect cu planurile pe chill ale multora dintre noi.

Unul dintre profesioniştii Televiziunii Române, Cornel Mihalache, regizor de teatru şi film, împlineşte anul acesta 25 de ani de activitate în TVR. Pentru a marca această aniversare, canalul de YouTube al Arhivei TVR va difuza duminică, 24 aprilie, începând cu ora 10.00, exclusiv online, trei dintre producţiile sale: „Piepturi goale şi buzunare pline”, „Întristări”; „Manifest. Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară”. Cu un portofoliu de peste 75 de ore de teatru, film şi televiziune, Cornel Mihalache are în palmares peste 25 de premii. Așa că cele trei documentare din acest weekend se traduc în timp câștigat pe YouTube.

PIEPTURI GOALE ŞI BUZUNARE PLINE

regia şi scenariul Cornel Mihalache

imagine: Mihai Covrig, Silviu Andrei

montaj: Laurenţiu Cârtog

Filmul poate fi urmărit accesând linkul: https://youtu.be/D19yo_tgW_k

Cornel Mihalache: „Când revoluţia română din decembrie 1989 a fost transmisă în direct în întreaga lume – remarca istoricul Lucian Boia – nimeni nu s-a gândit, în îmbulzeala evenimentelor proiectate minut cu minut pe ecranele televizoarelor, că s-ar afla prins în plasa unei extraordinare manipulări. Cum să-ţi închipui aşa ceva când ceea ce vezi este adevărat, cu actori autentici, cu scene filmate pe viu?

Eu vreau să ştiu şi să spun mai departe ce s-a întâmplat în cadrul acestui fenomen care se cheamă Decembrie 1989 în România.

Eu cred că el cuprinde conspiraţie şi diversiune, revoltă şi crimă, revoluţie şi contrarevoluţie, represiune şi manipulare, lovitură militară şi euforie populară. Toate pe rând, şi toate amestecate. Dar când vorbim de 1989, nu putem extrage din fenomen numai ce ne convine.

Eu cred că a fost, în primul rând, o crimă de stat. Şi că adevărul despre revoluţie, mult căutat de 22 de ani, ascunde de fapt, această crimă de stat. Despre asta e vorba în acest documentar”.

ÎNTRISTĂRI

regia: Cornel Mihalache

imaginea: Ovidiu Miculescu

montaj: Nina Badea

Filmul poate fi urmărit accesând linkul: https://youtu.be/bhMw3Up0_r4

Satul Valea Stejarului, Maramureş. Invăţătoarea Maria Pop, din Băseşti, a stat în acest sat 16 ani şi a crescut şi a învăţat 4 serii de copii. A venit revoluţia şi Maria a fost dată afară din sat, pentru că era „venetică” şi femeie singură, nemăritată la 40 de ani. Sat cu legi nescrise, dure, aspre…

MANIFEST. SCRISOARE CĂTRE UN PRIETEN ŞI ÎNAPOI CĂTRE ŢARĂ

după Ruxandra Cesereanu cu Mara Opriş

regia Cornel Mihalache

director de imagine Dan Constantinescu Jr.

montaj Roxana Elekes

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de Teatru TV – 2019.

Textul reuneşte, poetic şi demistificator, istoria celor 30 de ani din urmă, cu cele mai importante sloganuri-graffiti rămase în mentalul colectiv.

Criticii contemporani spun că „Ruxandra Cesereanu intonează în acest remarcabil poem «rapsodia română de-acum», în care se rotesc, însă, imagini emblematice ale Țării dintotdeauna, «rapsodia extremă și fatală». O face cu forța tulburătoare a disperării și cu puterea biciuitoare a speranței sale evanghelice, menită să-i trezească «pe cei adormiți»” (Sanda Cordoș)

Filmul poate fi urmărit accesând linkul: https://youtu.be/Y_xQRYhnZfU

 

FOTO: Captură „Manifest. Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară” / TVR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.