Cum asculți un drum

0
102

Nu știu dacă vi s-a întâmplat să mergeți pe undeva cu ochii închiși și să fiți ghidați doar de sunete, mirosuri și ce simțiți sub tălpi. Căutați, vă rog, să închideți ochii un pic acum și să nu vă gândiți la nimic. Înainte să faceți asta, dați un play mai jos:

Începe călătoria! Electric Brother a lansat, marți, primul album care sintetizează, cu ajutorul sunetelor înregistrate în timpul unei călătorii inedite pe cel mai cunoscut drum cultural al României, Via Transilvanica.

Trei piese concentrează în sunete emoțiile întâlnirii cu oameni, locuri, obiceiuri, meșteșuguri și chiar animale, generând o poveste vie, într-un limbaj universal, care poartă orice ascultător pe un traseu de 1.400 de km de Via Transilvanica.

”Mi-am dedicat mulți ani pasiunii de sound recording, dar niciodată experiența de a fi alături de oameni, de natură, de feluritele moduri în care sunetul se strecoară la noi și devine ritm odată cu treburile zilnice nu a fost mai apropiată de mine.

Drum este despre cărarea pe care fiecare dintre noi o poate stăbate măcar odată în viață, din Nord, de la Putna sau din casele huțulilor, până jos, în Sudul cald al Drobetei, prin curți și gospodării, pe pământ bătătorit și prin pădure, adunănd muzica oamenilor.
Trei piese create pe 1.400 de km de Via Transilvanica, parcurși la pas, cu trenul, cu mașina, alături de prieteni. 146 de sunete culese distinct, printre care vibrații de pași, magie de sticlar, sunet de tilincă, fluier, de fus sau de orgă”, spune Electric Brother.

Înregistrările pentru albumul Electric Brother – drum s-au desfășurat în vara lui 2021 în timpul documentării primei monografii digitale a Via Transilvanica, odată cu parcurgerea ei în premieră, de la un capăt la celălalt, într-un Heritage Trip special, de către Cronicari Digitali.
Electric Brother a parcurs în total peste 1.400 de km, dintre care 40 pe jos prin natura salbatică, 1.320 cu mașina, 60 cu trenul și 80 cu vehicule off road. Pentru sounbites, artistul a interacționat direct cu 188 de persoane.
Pentru finalizarea albumului dar și selectarea unor înregistrări relevante din zeci de ore de material brut, Electric Brother a lucrat aproape un an, iar rezultatul este prezentat în premieră în Club Expirat, în București, pe 12 aprilie, de la ora 20:30, în cadrul unui eveniment care prefigurează o nouă etapă a demersului de digitalizare și accesibilizare a poveștilor Via Transilvanica prin Cronicari Digitali: Rucsacul cu Povești.

Electric Brother: ”Există două feluri de sunete în jurul nostru: cele din natură și cele făcute de om. Sunt fascinat de ambele, le vânez, sunt atent la tot ce iese din zgomotul de fond pe care ne-am obișnuit să îl ignorăm. drum este despre cărarea pe care toti ar trebui sa o străbatem măcar odată în viață, din nord, de la Putna sau din casele huțulilor, prin păduri și peste dealuri, până jos, în sudul cald al Drobetei, prin curți și gospodării, pe pământ bătătorit, adunănd muzica oamenilor.

Trei piese create pe 1.400 de km de Via Transilvanica, parcurși la pas, cu trenul, cu mașina, alături de prieteni. Sute de sunete culese distinct – vibrații de pași, conuri si crengi, magie de sticlar, sunet de tilincă si de fluier ciobanesc, de fus de tors lana sau de orgă de biserica.

Dar drum este și despre acel spațiu unde lăsăm urme prin tot ce facem, bun sau rău. Spațiul comun de care trebuie să fim conștienți și de care trebuie să avem grijă.

Albumul drum este un proiect care nu se putea realiza fără suținerea prietenilor de la Cronicari Digitali și Raiffeisen Bank România, cărora le mulțumesc pentru că acordă atenție culturii și muzicii”.

Albumul poate fi ascultat gratuit online pe platformele de streaming, dar pentru cei care vor să se bucure de album și să susțină creația în continuare, ”drum” se poate cumpăra în format electronic de pe https://electricbrother.bandcamp.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.