Crește numărul fraudelor care exploatează războiul din Ucraina

0
47

Războiul nu face victime doar în Ucraina. Atenție la ce linkuri deschideți în aceste zile! Crește numărul de emailuri de natură frauduloasă și rău intenționate care exploatează criza umanitară și spiritul caritabil al destinatarilor din întreaga lume. Bitdefender Labs a anunțat că urmărește două campanii de phishing care încearcă să infecteze destinatarii cu doi dintre cei mai cunoscuți viruși trojan cu acces de la distanță (RAT): Agent Tesla și Remcos. Infractorii utilizează Agent Tesla pentru a extrage informații sensibile, inclusiv date de autentificare, ce anume tastează utilizatorii și date din clipboard.

Atacatorii cibernetici instalează viruși RAT Remcos prin documente sau arhive infectate pentru a obține controlul total asupra sistemelor victimelor lor. Odată intrați, ei colectează informații despre ce tastează utilizatorii, capturi de ecran, date de autentificare sau alte informații de sistem sensibile, pe care le extrag direct pe serverele lor.

Recomandări din partea echipei Bitdefender

#1 Nu deschide e-mailuri sau fișiere atașate de la expeditori care nu sunt de încredere, mai ales dacă au un caracter urgent, indiferent cât de oficiale par.

#2 Atenție la e-mailurile care solicită donații, chiar și la cele care folosesc numele unor organizații de încredere.
Dacă vrei să faci o donație, accesează direct site-ul web al organizației de caritate respective.

#3Fii atent la mesajele text de la expeditori necunoscuți. Dacă nu cunoști expeditorul, nu deschide linkurile care sosesc prin intermediul aplicațiilor de mesagerie instantanee sau prin SMS-uri și blochează apelantul.

#4 Ține cont de campaniile de dezinformare. Utilizarea materialelor editate, de tip „deepfake”, și a altor metode de a răspândi dezinformarea este în creștere. Un semnal de alarmă este un mesaj care te îndeamnă să dai informațiile conținute mai departe. Înainte de a da mesajul mai departe, asigură-te că provine dintr-o sursă de încredere.

#5 Folosește parole puternice pentru conturile tale online. Parolele care sunt unice, lungi (cel puțin 12 caractere) și care prezintă caracteristici și combinații multiple sunt cele mai sigure. Asigură-te că folosești o parolă diferită pentru fiecare cont. Un manager de parole te poate ajuta să simplifici gestionarea acestora și să rămâi în siguranță.

#6 Folosește o rețea virtuală privată (VPN) pentru toate conexiunile Wi-Fi publice. Majoritatea hotspoturilor publice oferă protecția confidențialității, într-o mică măsură.

#7Sfătuiește-ți familia și prietenii să instaleze o soluție de securitate pe toate dispozitivele. Soluțiile moderne de securitate împiedică utilizatorii să acceseze linkuri periculoase, blochează programele malware înainte de instalare și notifică utilizatorii când primesc conținut periculos. Acest lucru este deosebit de important acum, deoarece unii operatori de ransomware s-au angajat să ajute Rusia să lanseze atacuri cibernetice asupra națiunilor rivale.

#8 Fii la curent cu știrile, alertele și sfaturile privind securitatea cibernetică. Un exemplu de sursă ok este blogul Bitdefender Consumer Insights.

ILUSTRAȚIE FOTO: Markus Spiske on Unsplash

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.