Ce a însemnat Rezidența artistică mind-moving

0
75

La finalul lunii august, la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina s-a desfășurat rezidența artistică din cadrul proiectului mind-moving, coordonată de Alexandra Bălășoiu, în colaborare cu dans-terapeutul Loredana Larionescu și Cristina Lilienfeld, coregraf, performer și psiholog.

Alexandra Bălășoiu este performer, coregraf și coordonator al activității Indie Box, construind în ultimii ani mai multe proiecte ce pun accentul pe proces și pe relația cu mediul din care se nasc.

Cei 7 artiști care au participat în cadrul Rezidenței (performerii Cătălin Munteanu, Cătălin Diaconu, Diana Spiridon; muzicienii Stina Moltu, Denis Bolborea, Paolo Profeti; fotograful Florin Dumitru), au fost cazați pe parcursul acesteia chiar în spitalul Voila timp de o săptămână, având ca principal obiectiv imersarea în atmosfera spitalului pentru a da formă artistică trăirilor personale și reflecțiilor asupra relațiilor complexe dintre minte, corp si societate. Experiența rezidenței artistice va fi baza pregătirii expoziției performative care va fi lansată în noiembrie la București, respectiv decembrie în Norvegia.

„Ultima săptămâna din vară am petrecut-o alături de un grup extraordinar de artiști care știu să facă ‘de toate’ în așa fel încât dansul, muzica, fotografia, terapia s-au amestecat în moduri nebănuite. În întâlnirile noastre cu pacienții am descoperit oameni cu adevărat speciali și am ascultat povești de viață încercând să oglindim și să conținem priviri pătrunzătoare și corpuri agitate, dincolo de diagnostice și etichete, în așa fel încât să înțelegem cu adevărat, atât cât avem puterea. Am înțeles cât de important este mediul, comunitatea și rețeaua socială în tot ceea ce înseamnă sănătate psihică și cum singurătatea, izolarea care vin la pachet cu traume, pot împinge pe oricine dincolo de limita sănătății. Am văzut cu ochii noștri nevoia de contact atât de intensă și cât de importantă este exprimarea artistică prin orice mijloace pentru menținerea unui echilibru.”, a declarat Cristina Lilienfeld.

Performerii Cătălin Munteanu, Cătălin Diaconu și Diana Spiridon au fost selectați pentru participarea în cadrul programului mind-moving în urma unui casting desfășurat mai devreme anul acesta, iar Stina Moltu în urma unui open-call organizat alături de partenerul din Norvegia, NOPA. Stina face parte din DNA? AND?, un grup muzical de improvizație în cadrul căruia copii cu nevoi speciale cântă, explorează și creează alături de muzicieni profesioniști.

„Zilele petrecute la spital, în cadrul rezidenței, s-au transformat, pe măsură ce treceau, mai degrabă într-o stare de a fi, decât orice altceva. Am simțit profund amprenta oamenilor pe care i-am cunoscut și cu care am trăit alături în acea săptămână. E o amprentă care amestecă această experiență cu tot ceea ce am mai trăit anterior, dând în interiorul meu naștere unor noi nuanțe. Săptămâna aceasta a șlefuit lentila prin care privesc oamenii: cu compasiune și prețuire necondiționate.”, a declarat Stina.

 

Începând cu luna aceasta cei 7 artiști vor începe pregătirea efectivă a instalației performative. Tot în septembrie vor avea loc și ultimele două ateliere organizate în cadrul celor două spitale de psihiatrie care au făcut parte din program – Voila (Câmpina) și Bălăceanca (București). În total, în cadrul mind-moving, au fost organizate, începând din luna martie, 48 de ateliere de terapie prin dans, pictură și fotografie.

 

Tot ca parte a programului, la spitalul de psihiatrie din Câmpina s-au desfășurat în august două spectacole de dans contemporan cu muzica live, bazate pe experiențele anterioare Indie Box, adaptate pentru pacienți. Unul dintre ele a fost inspirat de practicile riTM – proiect de improvizație muzică-dans, iar celălalt s-a bazat pe cercetarea de la filmul de dans [ship of fools], o producție din 2021 a Indie Box. Impactul pozitiv asupra pacienților a putut fi observat după doar 30 de minute de spectacol, aceștia oferind un feedback entuziasmat echipei prezente. „Am primit cu bucurie mulțumirile lor, aprecierile privind munca noastră și mărturisirile despre cum evenimentul i-a făcut să uite pentru o clipă de probleme, să se relaxeze și să se bucure de seară.”, a completat Alexandra Bălășoiu.

 

Aceste spectacole vor fi organizate în această toamnă și în cadrul spitalului de psihiatrie Bălăceanca. Mai multe detalii despre ele, precum și despre instalația performativă aflată în pregătire, vor fi anunțate în curând.

mind-moving este un proiect inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA –  Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL.

Parteneri de implementare: Spitalul Voila din Câmpina, Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca, Rezidența9.

mind-moving este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.  Proiectul are o valoare nerambursabilă de 969072 lei (197012,33 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 15 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.