Într-o vacanță în Tunisia merită o zi rezervată vizitării Cartaginei. În feniciană se numea Kart-Hadașt, adică „Noul oraș”, iar în secolele al IV-lea și al III-lea î.Hr., Cartagina a devenit cel mai bogat oraș din zona mediteraneană, după Alexandria din Egipt. Istoria zbuciumată este strâns leagată de formarea Tunisiei de azi. Despre perioada feniciană și cea romană se știe de la lecțiile de istorie, însă mai puțin cunoscut este că fix Cartagina a fost centrul creștinismului primitiv din nordul Africii occidentale.
În 695-697, Cartagina creștină a fost asediată de arabii veniți din Egipt, stabiliți în Kairwan, în sudul țării de azi. Aceștia construiesc o nouă cetate: Tunis, îi transformă în scavi sau îi condamnă la moarte pe cei care nu se convertesc la islam și practic, această serie de evenimente, încheie istoria Cartaginei și o pornește pe cea a Tunisiei.
Multe vestigii sunt păstrate azi în Cartagina, vizitarea lor se face simplu, iar ceea ce a fost un oraș măreț al antichității a devenit acum un cartier al orașului modern Tunis (capitala țării). Este locul unde sunt ambasadori, înalți oficiali, președintele își are palatal, dar și probabil cea mai înstărită parte a Tunisiei modern.
Pentru că nu am avut decât câteva ore la dispoziție pentru vizitare, am ales Termele lui Antoninus Pius (146-162 d.C). Ruinele pot fi admirate fără prea multe garduri și restricții, ceea ce este incredibil pentru un sit atât de bine conservat, care lasă în straturile sale să se citească istoria locului.
Tot în Cartagina mai merită vizitate Vila Romană, Teatrul Roman, dar și celelalte urme ale civilizațiilor care au trecut pe aici. În zonă se mai văd şi azi urmele unui apeduct roman la Mohammedia (la sud de Tunis).
Situl arheologic Cartagina este înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Am ajuns la Cartagina în proiectul #BizTunisia, realizat de Revista Biz alături de Karpaten Turism.