3 muzee de vizitat rapid în Iași

Iași este locul unde poți avea parte de multe surprize plăcute. Oameni prietenoși, mâncare bună, zone generoase de plimbare și muzee surprinzătoare. Este un oraș care merită ceva mai mult de un city break și mult mai mult decât discuțiile despre pelerinaje și Palatul Culturii, pe care-l voi omite intenționat din enumerare, fiind deja cunoscut și trecut probabil pe lista de vizitat de oricine ajunge în fosta capitală a Moldovei.

Am avut doar câteva ore la dispoziție pentru a mă plimba prin oraș, așa că recomandările de 3 muzee vin dintre locurile pe care am apucat să le vizitez într-un tur de maximum o oră.

Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași

Se află într-o superbă casă de patrimoniu, locuința vornicului Burchi-Zmeu (începutul secolului al XIX-lea), recent restaurată. Aici au funcționat Arhivele Statului Iaşi, Societatea Orfanilor de Război, Jandarmeria Iaşi și Institutul de Surdo-Muți.

Subsolul casei vornicului Ilie Burchi, cel poreclit Zmău,redă istoria și poveștile vechiului Iași. Câteva camere tematice poartă vizitatorul prin evoluția orașului pestre vremuri.

La etaj holul este o expoziție generoasă a artistei Suzana Fântânariu, care a primit în 2018 Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Camerele păstrează mobilier și obiecte specifice secolului al XIX-lea.

Motivul principal care m-a făcut să includ Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași pe listă este grija purtată fiecărui vizitator. Am fost rugat la intrare să aștept să se elibereze doamna care mi-a vândut biletul (5 lei) ca să-mi poată face un tur și să-mi explice tot ceea ce vedeam. Cu multe povești și o dedicare rar întâlnită azi.

Muzeul Unirii – Palatul Cuza-Vodă

Clădirea care a fost reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1820-1873) și a regelui Ferdinand (1865-1927) este astăzi Muzeul Unirii. Se află în centru, la doi pași de Hotel Unirea.

Sub actuala denumire, Muzeul Unirii, deschis la 24 ianuarie 1959, cuprinde colecții importante privind istoria Unirii Principatelor Române.

Parterul prezintă tematic aspecte ale epocii unirii, precum și un istoric al casei. Printre temele abordate sunt cele ce privesc dubla alegere, oamenii Unirii, politica reformatoare a domnitorului Al.I. Cuza.

Etajul este destinat apartamentelor domnești și cuprinde principalele destinații ale locuinței princiare de la jumătatea secolului al XIX-lea: cabinetele de lucru ale Domnitorului și, respectiv, Doamnei Elena Cuza, sufrageria, salonul, camera de biliard, salonul Doamnei, un dormitor.

Nu părăsiți curtea fără o plimbare prin operele de artă ascunse în iarbă.

Muzeul Poezie(i)

Am păstrat special la final una dintre cele mai surprinzătoare experiențe dintr-un spațiu muzeal românesc: Muzeul Poezie(i) – o expoziție conceptuală dedicată ideii de poezie. Realizată de artistul vizual Ion Barbu, expoziția oferă „picto-poeme” alături de instații artistice de mari dimensiuni pentru care îți trebuie mult mai mult de o oră pentru a le parcurge, chiar dacă sunt într-un spațiu destul de restrâns. Acest muzeu se află în Casa Muzeelor, un loc unde merită parcurse toate expozițiile, ceea ce probabil necesită câteva ore bune. La intrare sunt și bilete combinate pentru toate muzeele din acest spațiu.

Despre Muzeul Poezie(i) a povestit Ion Barbu și în podcastul Cronicari Digitali. Dacă îi dați play și vă rezervați o oră să-l ascultați veți descoperi doi oameni fascinanți, cu o altfel de înțelegere a artei și a ce ar trebui ea să fie ca să ajungă la public cu adevărat.

Latest articles

Alte recomandări

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

    Necessary

    Pentru setarea opțiunilor de afișare a siteului

    Analytics

    Google Analytics