La mai puțin de 400Km de București este capitala Bulgariei, Sofia, care a cunoscut investiții importante în ultimii ani. De la ambiția Sofiei de a deveni Capitală Culturală Europeană i se trage o preocupare mai mare pentru a valorifica vestigiile conservate uimitor din primele secole ale erei noastre. Chiar în centrul orașului se poate vizita gratuit ceea ce a rămas din Serdica (numele roman al Sofiei). Este la stația de metrou cu același nume, aproape de palatul prezidențial și la distanță de 15 minute față de Catedrala Alexander Nevsky, poate cel mai cunoscut reper al capitalei bulgare. Sunt multe biserici conservate din primele secole, sunt restaurate clădiri istorice și este curat și sigur de parcurs la pas via bulevardele principale. De la Palatul Culturii se poate vedea superb muntele Vitosha, care chiar dacă e la 15 Km de oraș nu pare tocmai accesibil cu transportul în comun, în afara weekendului, când sunt curse dedicate (nu am încercat, reviewuri amestecate online).
Sofia este un oraș potrivit pentru un city-break. Cam două zile sunt suficiente pentru muzee și străbătut la pas orașul. Există curse FlixBus care pleacă aproape de miezul nopții din București și ajung dimineața, chiar înainte să se trezească la viață orașul, ceea ce oferă o bună oportunitate pentru fotografii făcute pe îndelete fără prea mulți oameni care să se pună fix în calea aparatului tău. Mai există și opțiunea unui tren, care se știe când pleacă (10:55), apoi mai greu cu sosirea. Dar în teorie face puțin peste 9 ore. Mult mai mult decât cu autocarul (aprox 6 ore) sau cu mașina (5 ore pentru cei 356km, dacă nu este coadă în vamă).
Revenind la muzee, sunt un amestec de oprit în timp și expoziții care țin pasul cu vremurile. În cele mai multe prețurile sunt în jurul a 8 leva pentru un adult (aproximativ 21 lei).
1. Muzeul Național de Istorie Militară (Национален военноисторически музей, Natsionalen voennoistoricheski muzey)
O curte generoasă cu echipament militar din diferite perioade, rachete, avioane și informații succinte inclusiv în engleză. La interior sunt câteva săli tematice care te poartă prin istoria Bulgariei,cu echipamente, armament, documente și obiecte de colecție expuse cu grijă. Expozițiile temporare, cel puțin din această perioadă, se bazau mai mult pe text și am simțit că am dat 4 leva extra pentru ele doar că să văd bucăți de Wikipedia pe cartoane mari.
În mai toate ghidurile turistice pentru Sofia acest muzeu este pe locul întâi. Este într-o zonă mai îndepărtată față de celelalte obiective, dar merită explorat.
2. Muzeul de Istorie al Sofiei (РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СОФИЯ)
În spatele Banya Bashi, faimoasa moschee realizată de arhitectul Mimar Sinan și finalizată în 1566, se află o clădire colorată, recent restaurată (fostă baie publică până în 1986), cu fântâni arteziene în față. Deși pare mare la exterior, interiorul se parcurge rapid, dar merită pe deplin timpul. Este o călătorie în istoria Sofiei, prin camere tematice, exponate puse în valoare cu grijă și chiar o ”plimbare” cu un tramvai în care sunt proiectate imagini cu modul în care s-a dezvoltat orașul.
3. Muzeul Național Politehnic (Националният политехнически музей)
Pașionat de tehnică, mi-am zis că este Rai muzeul care promite 22.000 de exponate. În realitate este o călătorie în timp pentru cum arătau muzele comuniste în combinație cu modul în care se transformă muzeele pentru a ține pasul cu zilele noastre. Intrarea promite, continuarea e plină de exponate interesante dar pentru care lipsesc informațiile în engleză sau o prezentare atractivă. Se poate vizita doar un etaj, al doilea fiind rezevat unor săli de pentru cursuri și conferințe.
Am stat bine pe gânduri dacă să pun în acest top 3 Muzeul pentru Științele Naturii sau Muzeul Politehnic, iar primul a pierdut pentru că e chiar încremenit în timp, cu regret pentru imensa colecție valoroasă. Prin comparație cu Muzeul Antipa din București, este de vizitat doar dacă vreți să încurajați economia locală și ați epuizat toate celelalte opțiuni din Sofia.