3 lucruri de făcut în Stuttgart

”Stuttgart is one of the nicest places to live in the world. A fantastic public transportation system, countless restaurants of all kinds, excellent shopping, a healthy economy, and finally friendly, honest and down to earth people make Stuttgart easy and enjoyable to live in” – am găsit asta la o simplă căutare pe Google după ”Stuttgart” și am zis că merită un drum de 1.700 de kilometri ca să verific dacă este adevărat. După patru zile în Stuttgart am ajuns să am senzația că primăria sau departamentul lor de turism a făcut niște SEO smart.

Transportul – da, e foarte bine pus la punct. Restaurante – da, multe și scumpe. Multe magazine, inclusiv cu prețuri mai mici decât la suratele din România. Totuși nu știu dacă aș trăi în Stuttgart. Prea frig, prea liniștit, poate chiar prea ordonat. Dar să fi fost luna martie de vină, încă o perioadă de restricții Covid-19 și perioada când am ajuns eu – un weekend prelungit cu începutul de săptămână. Până la concluziile de turist, am căutat să adun o listă de aproape 10 lucruri de făcut în Stuttgart. Zic aproape, pentru că până la urmă m-am limitat la 3, testate. Deși muzee ar fi destul de multe, cu siguranță sunt și alte orașe pentru care merită un drum lung ca să prindeți muzee.

 Primul turn TV și de telecomunicații din lume: Fernsehturm Stuttgart

Fernsehturm Stuttgart a fost ridicat în 20 de luni, a costat echivalentul a 10 milioane de euro de azi și a stabilit standardul pentru turnurile de telecomunicații care i-au urmat. A fost deschis în 1956. Chiar dacă ”frații” sunt mai înalți, Fernsehturm Stuttgart (216,6m) este recent renovat și oferă cea mai bună priveliște asupra orașului. Iar când ajungi în vârf realizezi că Stuttgart nu iese cu nimic în evidență de la înâlțime.Poate impresionează mai mult când e totul verde, fiind o vale ținută între dealuri unde natura a rămas cel mai bun arhitect.

Dincolo de spații verzi generoase, un respect aparte pentru natură, reguli și curățenie, orașul nu prea poate cuceri pe cineva, cel puțin nu într-un city break.

Pentru urcarea în turn, cu liftul, e bine de știut că e deschis de joi până duminică. Are și două restaurante, cu prețuri pe măsura priveliștii. Pentru 10,5 Euro se poate urca până la platforma aflată la 150m. Chiar dacă deasupra sunt multe antene, multe nu mai sunt funcționale, așa că dacă vă sperie ideea să stați sub emițătoare puternice, nu e cazul de îngrijorare.

Din turn se vede un altul (foto jos) care este acum folosit pentru antenele care asigură transmisiunile radio-tv.

Lângă turn este și un stadion (GAZi‐Stadion auf der Waldau) unde poate prindeți un meci sau antrenamente, dacă e să profitați de zonă. Altfel, direct din parcare se poate porni pe un traseu prin pădure unde este fiecare popas este amenajat cu gândul la natură.

Și există chiar și loc pentru grătar, dar câtă curățenie e acolo și cum îl folosesc nemții este deja o altă poveste și o lecție de civilizație pe care mi-ar plăcea să o învățăm și noi până la 1 Mai.

Centrul orașului Stuttgart

După Budapesta, Stuttgart este al doilea cel mai bogat oraș european în ape minerale. Are 13 izvoare tămăduitoare, recunoscute oficial. Nu le-am testat, așa că nu vă scriu despre ele. Are în schimb un centru care concentrează muzee, barurui, restaurante și mult spațiu verde. Este accesibil pe jos de la gara centrală și indiferent de cum ”te pierzi” pe străduțe, tot prinzi ceva interesant de descoperit.

În parc te poți întrece cu păsările sau cu cei care aleragă cam la orice oră din zi.

Clădirile din centru sunt un amestec care nu impresionează prea mult un călător obișnuit cu Berlin sau Munchen sau alte orașe germane. Cea mai mare parte a centrului a fost distrusă în Al Doilea Război Mondial. Totuși multe clădiri din vremuri îndepărtate au fost refăcute și pot spune azi povestea unor alte vremuri.

Casa pasionaților de mașini scumpe

Muzeele Mercedes-Benz  și Porsche sunt în Stuttgart. Nu am apucat să le vizitez, dar am ales un hotel unde în lobby aveau o mașină de curse și echipamentele unor piloți celebri. Nu se mai simțea mirosul de cauciuc ars, dar a fost ușor de imaginat privind pneurile tocite.

Pentru turiști site-ul oficial este https://www.stuttgart-tourist.de/en

Cum o călătorie cu transportul în comun este 3,5Euro, cea mai bună variantă este abonamentul de o zi care acoperă zona centrală (5,40 Euro dacă e luat de la automate – valabil până a doua zi la ora 7:00). Nu sunt bariere la intrarea în stații, dar prin metrou/trenurile urbane sunt controlori (fac control chiar serios, am asistat în cadrul unor elevi cum le verificau și actele care justificau probabil un abonament la preț redus).

Dacă mergeți în perioada asta luați în serios regulile pandemice. Pentru masca FFP2 și certificatele de vaccinare se fac controale serioase iar peste tot unde se solicită dovada vaccinări/testării/trecerii prin boală este necesar și un act de identitate.

Latest articles

Alte recomandări