Pe malul Dunării, aproape de Austria, Ungaria și Cehia, în sud-vestul Slovaciei, se află un oraș perfect pentru un city break prelungit. Bratislava păstrează ceva din farmecul unui oraș vechi și aduce vibrația unei capitale care caută să se modernizeze. Fiind aproape de 3 țări vecine, Bratistlava este și un excelent hub pentru călătorii ieftine cu trenul, de exemplu. Eu am ajuns aici via Brno (Cehia), iar din Bratislava la Viena nu sunt decât vreo 80 de kilometri. Se poate ajunge acolo și pe Dunăre, la fel cum se poate ajunge și la Budapesta. Influențele diferitelor culturi în evoluția orașului sunt ușor de simțit și în numele sub care o să mai întâlniți Bratislava – Pozsony (pentru maghiari) și Pressburg (pentru nemți).
Centrul este recent modernizat, pentru turiști se găsesc ușor informații, iar dacă știți maghiară sunt șanse să vă înțelegeți cu unii localnici mai ușor așa decât în engleză.
Castelul Bratislava (Bratislavský hrad)
Când am vizitat Bratislava, în 2021, încă erau lucrări de amenajare în zona din jurul castelului. Asta nu înseamnă că nu vă puteți bucura de o panoramă superbă a Bratislavei, dar și a Austriei vecine.
Clădirea Bratislavský hrad include patru turnuri, între care cel mai înalt este Turnul Coroanei, construit în secolul al XIII-lea, care a găzduit bijuteriile coroanei.
E bine să verificați câteva info pe siteul oficial www.bratislava-hrad.sk/uvod, ca să vă setați așteptări corecte despre ce se găsește la interior, dar asta nu înseamnă că nu merită plătit biletul.
Dacă privind de pe platoul castelului vă atrage atenția un OZN aflat deasupra unui pod peste Dunăre, o puteți lua la pas spre el și să vă bucurați de o altă perspectivă asupra castelului chiar din OZN (un restaurant care are și o platformă de observație pentru turiști, bineînțeles contra cost).
Centrul Bratislavei
Pare destul de recent reamenajat, are multe magazine, muzee, terase, zone pietonale și zone instagramabile.
Pe Tripadvisor e trecută în categoria Travelers’ Choice 2021 întâlnirea cu statuile mai puțin obișnuite din centrul orașului. E bine să nu vă uitați doar în sus pe la arhitectură, ci să aveți grijă să nu vă împiedicați, de exemplu, de simpaticul muncitor care iese din canal: Čumil. Dar nu este singura statuie celebră din centrul orașului. De exemplu, în Piața Centrală, lângă vechiul sediu al primăriei este o statuie a soldatului-Napoleon, lângă care vă puteți face poze.
Iar povestea cu statuile în Bratislava continuă chiar și în mall Eurovea, pe care poate-l vizitați pentru statuile interesante, dacă nu pentru shooping.
Prin centru sunt multe muzee, unele nu foarte complexe (de exemplu cel al viticulturii și vinului), dar și unele musai de vizitat, cum ar fi ”The Period Rooms Exposition”, din palatul Rococo construit de Contele Juraj Apponyi (1808 – 1899).
Pe o stăduță, într-o casă ascunsă, am găsit un mic muzeu al ceasurilor, care în ciuda dimensiunilor reduse este fascinant.
Eu mi-am făcut un Bratislava CARD ca să nu am grija transportului în comun și am prins și mai multe intrări gratuite la muzee, așa că nu am regretat că am intrat inclusiv în muzee mai mici, fără prea multe de oferit. Altfel, probabil aș fi reevaluat prețul dat. Nu e prins în card Muzeul Științelor Naturii (SNM), care, în ciuda unor reclame bune, mi se pare că mi-a răpit 4 Euro fără a răsplăti timpul alocat lui. În schimb, Muzeul Trasporturilor (Múzeum dopravy Bratislava), amenajat în prima gară pentru trenurile cu aburi care ajungeau în oraș, este o poveste de muzeu. Cu vehicule istorice, multe piese de colecție și un spațiu generos în care ai timp să explorezi fiecare centimetru. Poate ușor ”prăfuit” modul în care sunt puse în valoare exponatele, dar tot merită fiecare euro și minut petrecut acolo.
Castelul distrus din Devin
Aproape de Bratislava (accesibil cu transportul în comun) este Devin, un castel distrus în 1809 de Napoleon, ridicat pe locul unor ruine din secolele al IV-lea și al IX-lea, semnalate și azi.
Mai spectaculos decât ruinele este peisajul oferit de locul unde râul Morava se varsă în Dunăre. Cele mai bune imagini se prind la apus (search pe Google după ele), dar probabil se pot bucura de ele doar cei care-și închiziază o mașină, nu se bazează pe un autobuz și un program ceva mai generos de locuri de vizitat într-o zi…
Sigur, Bratislava are multe lucruri de oferit, dar depinde de fiecare ce caută. Pentru un călător care își dorește un pic din vibeul unui oraș, plus ceva timp pentru muzee și admirat natura, 3 zile mi-au fost suficiente. Orașul este foarte bine conectat, iar pentru cei care caută zboruri internaționale ieftine, aeroportul din Viena este practic peste drum (63 km via A6 și A4). În teorie este legat pe Dunăre de Viena și Budapesta, însă în pandemie eu nu am prins curse regulate de care să profit.