3 locuri de vizitat în Sousse, Tunisia

Tunisia oferă nu doar soare și multă ospitalitate, ci și locuri perfecte pentru explorat la pas. Istorie, arhitectură, cultură și puține limitări în calea celor care vor să ia la pas zonele istorice sau monumentele incluse pe lista UNESCO.

Fondat de fenicieni în secolul al XI-lea, Sousse a devenit azi unul dintre orașele preferate de turiști. Prețurile accesibile, plajele generoase și serviciile bune fac din acest loc unul perfect pentru o vacanță la Mediterană. Doar că Sousse nu înseamnă doar soare și plajă, ci și o poartă către istoria Islamului și a Tunisiei.

Sunt mult mai multe atracții în oraș, dar mă limitez la trei pe care le-ar putea experimenta cineva într-o zi.

Medina de Sousse

Sousse – سوسة este un exemplu tipic de oraș din primele secole de Islam. Orașul a fost un important centru militar și comercial în perioada 800 – 909, iar Ribat de Sousse, un fort și o clădire religioasă în același timp, este o mărturie a perioadei de glorie. Cu 35 de camere, dispuse pe două etaje, construcția se remarcă prin turnul înalt care a servit atât ca minaret cât și ca turn de apărare. În trecut a fost folosit pentru a transmite comunicările importante către orașul Monastir (aprox 25km). În timpul războaielor, cetățenii s-au ascuns în Ribat, în timp ce soldații căutau să protejeze orașul și comunicau cu următorul Ribat prin turnul înalt de 27 de metri.

Azi poate fi vizitat, contra unei taxe de 8 TND (aprox 12 RON), iar din turn oferă o priveliște superbă către Medina de Sousse. Scările sunt foarte înguste și pe alocuri alunecoase, așa că atenție cum le urcați, mai ales după perioade ploioase. Eu unul nu mă întorc prea bronzat dar păstrez căteva vănătăi ca amintire, după ce am măturat într-o cădere liberă câteva trepte.

La intrarea în Ribat de Sousse veți întâlni oameni foarte prietenoși care vă povestesc cu multă plăcere o parte din istoria locului. Unele informații nu se regăsesc pe panourile din interior (disponibile în engleză și franceză), așa că le puteți acorda câteva minute pentru povești fascinante și mai ales cheia în care să vă uitați la cele două etaje și la încăperile de la fiecare nivel.
La nivelul superior se află chiliile austere ale soldaților, în timp ce aripa de sud este ocupată de o cameră de rugăciune care, după mulți arheologi, este cea mai veche cameră de rugăciune din toată Africa.

În Medina de Sousse puteți trece prin Souk (bazarul/piața stradală),vă puteți pierde pe străduțele înguste pentru a admira arhitectura și vă puteți duce pe urmele istoriei în clădirile care păstrează, într-o stare incredibilă de conservare, mărturia altor vremuri. Ribat de Sousse este un astfel de exemplu și din păcate a fost singura clădire-muzeu în care am reușit să intru din Sousse, având în vedere că programul este până la ora 16…important atunci când vă calculați timpul pe explorare.

Port el Kantaoui

La 8 km de Sousse este un port turistic, realizat în anii 70 fix pentru a atrage și impresiona turiștii. Pe lângă ambarcațiuni, aici sunt locuri de cazare, terase cochete dar și case de lux. Este un loc perfect pentru o plimbare, iar dacă vă plac plajele neamenajate, aveți deschidere către una cu nisip fin.

Piața El Camel din Sousse

În Medina de Sousse, prin bazar sau urmând zidul de la statuile de la intrare în sus, spre capătul din stânga, se arată Piața El Camel din Sousse .

Renumită în special pentru pește și fructele de mare, piața este una mică și plină de arome și culori. Dacă sunteți pofticioși, puteți încerca fructele de aici. Altceva îmi închipui că e mai greu de luat la hotel sau acasă…

P.S. Marea Moschee din Sousse este deschisă doar musulmanilor. Am tras cu ochiul în curtea ei, printr-o poartă deschisă

Nu am apucat să văd catacombele (descoperite în 1888 și accesibile din vestul orașului),Muzeul Arheologic (lăudat și apreciat pentru colecțiile sale în special de mozaicuri) și nici Kasbah, construit în 859 pe locul unei foste cetăți bizantine, care păstrează azi unul dintre cele mai vechi turnuri încă în picioare în Africa de Nord, cu 50 de metri deasupra nivelului Ribat. Sper că voi reveni însă în Tunisia, țara oferind multe motive pentru a te face să-ți dorești să te întorci pentru relaxare, dar mai ales pentru explorare.

Am ajuns la Cartagina în proiectul #BizTunisia, realizat de Revista Biz alături de Karpaten Turism.

Latest articles

Alte recomandări

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

    Necessary

    Pentru setarea opțiunilor de afișare a siteului

    Analytics

    Google Analytics