DEMILIOANE.RO

EXPERIENTE, OAMENI, LOCURI, STIRI #DEMILIOANE

„Să mototolești realitatea până când iese cum vrei tu”

Alina, colega mea care efectiv ”miroase” a bine, îmi dă un mesaj scurt: ”Hai până la 1 Minute, trebuie să cunoști pe cineva”. Prins cu altele, citesc mesajul să vin într-un minut la ea, ceea ce și fac, nu o găsesc, trec 5 minute și mă sună. ”Ai văzut mesajul, poți veni acum?”. Am lăsat tot și am mers. La o masă, alături de ea, omul de milioane care mi-a întipărit în minte ceea ce lejer cred că aș putea adopta ca motto de aici înainte – „să mototolești realitatea până când iese cum vrei tu”.

Nu-l cunoșteam și nici nu-i știam povestea. Deși nu a stat ascuns și nici nu a ținut un secret ceea ce a făcut, ignoranța mea m-a făcut să ratez până acum o poveste care are puterea de a muta munții din loc. Pentru că fix asta a reușit să facă  Damian Nedescu, tatăl primului copil din România recuperat din autism. L-am răpit de la masa la care stătea cu Alina și l-am luat în studioul Europa FM unde cu greu m-am abținut să nu plâng. Copleșit de puterea unui om cu adevărat de milioane.

Pe vremea când copilul său avea doi ani a fost diagnosticat cu autism, într-o perioadă în care în România subiectul era aproape inexistent iar doctorii treceau afecțiunea în rândul celor cu care se trăiește și moare, fără prea multe soluții. Părinții nu s-au putut împăca cu gândul că fiul lor va trebui să-și trăiască întreaga viață cu autism. Așa că au început să caute o soluție.

Cursa pentru tratarea fiului s-a transformat într-o poveste frumoasă care ajută azi părinții care trec prin situații similare. Se întâmplă prin intermediul site-ului autism.ro dar și al unei organizații neguvernamentale. Asociaţia pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din România „Horia Moţoi” a fost înfiinţată în 2004 de către Cristina şi Damian Nedescu, împreună cu Vali Grigore. La acea dată, în ţară, nu exista ideea posibilităţii recuperării copiilor cu această dizabilitate şi nici un loc care să ofere terapie cu acest scop.