DEMILIOANE.RO

EXPERIENTE, OAMENI, LOCURI, STIRI #DEMILIOANE

Lecții. Mereu pentru ceilalți

Sâmbătă, Simona Halep a redevenit cea mai iubită și apreciată româncă. Dar scurt momentul. Mai întâi a cucerit titlul la simplu apoi la dublu, alături de Irina Camelia Begu, la Shenzhen Open, în China, pentru ca mai apoi teoreticienii de canapea să-și înceapă analiza.

De câteva minute trec prin câteva sute de comentarii și mă minunez de câți necrofagi(1) sunt printre noi, doar că nici nu așteaptă să nu mai fie cineva în viață că fac execuția pe viu și sfârtecă fiecare respirație.

Toate teoriile sunt depășite de forța Facebook sau a comentariilor din spatele unui avatar și a unui nume creat special pentru online.

Toate frustrările sau ambițiile de a ieși în față se manifestă prin accese de limbaj venit din abisurile umanității. Mulți simt nevoia să predea lecții în domenii în care nu au încercat nici măcar o secundă să facă ceva. Dar au citit la alții sau ”știu mai bine” despre ce este vorba.

Problema acestor lecții este că ele vin pentru alții, le observăm când alții le oferă, le criticăm la alții, le…la alții, dar le ignorăm tocmai la noi. Viața ne dă câte o lecție în fiecare zi. Doar că de multe ori nici nu o sesizăm și ajungem să repetăm în buclă greșeli care altfel ar fi ușor de evitat. Poate și pentru că ne concentrăm să vedem greșelile altora și le ratăm fix pe ale noastre. Sau pentru că așteptăm mereu ca greșelile să depindă de alții iar reușitele de noi. Cu alte cuvinte – este mereu despre ceilalți.

Așa este și cu Simona Halep. Un om care a muncit enorm. Care a făcut sacrificii care depășesc puterea de înțelegere a multora. Să-ți tai sânii când aproape toți ceilalți caută să-i facă cât mai mari, e o formă de nebunie. Dar e genul e nebunie pe care oamenii pasionați o au și de care au nevoie pentru a reuși.

Dacă ar urma sfaturile celor care nu-i împărtășesc pasiunea sau forța din spatele pasiunii ei, Simona Halep nu ar fi azi no.1 mondial. Da, e un noroc că a ajuns acolo. Dacă noroc este sinonim cu ani de sacrificii și muncă, da, e cel mai mare noroc. Întotdeauna succesul are nevoie în ecuație și de o șansă, de a fi la momentul potrivit, în locul potrivit, în timpul potrivit. Pentru Simona Halep a fost 2017. Și-a înțeles limitările, și-a limitat pierderile (prin acele neparticipări pe care toți teoreticienii de canapea le-au criticat) și și-a văzut de pasiunea și drumul ei. Pentru că succesul, în viața reală, nu vine în salturi de uriaș, ci mai sigur în pași de pitic. Unul câte unul. Salturile uriașe sunt de multe ori capcane catastrofale pe termen lung, pentru că te poate lua pe nepregăite iar eșecul să fie apoi mai crunt.

Construcțiile, mici sau mari, se fac de multe ori prin experiențe care nu pot fi tot timpul pozitive.

De aceea mi se pare cel mai greu nu să ai succes, ci să nu încetezi să-l cauți după un eșec. Și mai ales să nu îți pierzi speranța și pasiunea atunci când eșecul apare mai frecvent pe drum.

Simona Halep joacă doar pentru bani”

Poate așa este. E unul dintre cele mai frecvente atacuri pe care le regăsesc în comentarii. Dar una dintre lecțiile pe care viața mi le-a oferit (și nu cred că sunt singurul) e că banii nu pot motiva suficient un om să se autodepășească. Pentru că banii sunt ca un sac fără fund: mereu mai mult nu va fi și destul.

Ca o paranteză, aici avem exemplul multor politicieni care nu au făcut NIMIC, dar absolut nimic notabil, nu au construit nimic în această viață în afara unor relații bazate pe obligații și acoperirea reciprocă a urmelor, iar banii pe care îi acumulează creează mereu poftă de și mai mult, ajungând la absurdități care modelează legi, hărți geografice și realități paralele. Totul de dragul banilor. Care nu vor înlocui niciodată pasiunea și o activitate făcută din credință și cu pasiune.

Decizia legată de asocierea cu un brand de echipament sportiv pe o sumă considerabil mai mare a fost poate cea mai riscantă din punct de vedere financiar pentru Simona Halep, dar pentru cineva care face afaceri este genul de practică riscantă care setează o nouă poziționare. Iar pe viitor Simona Halep tocmai s-a asigurat că poate aduce mult mai mult. Unii au văzut lăcomie. Eu tind să văd istețime și o investiție în viitor. Iar atunci când deciziile de genul ăsta au legătură cu buzunarul personal, e trist să fie atât de mulți analiști care să buzunărească o sportivă care ar trebui apreciată și susținută pentru ceea ce face pe teren. Mai ales că are decența și finețea de a evita afișarea în public și promovarea prin viața personală sau alte subiecte de can-can, care i-ar seta probabil și marje de profit mai mari decât ceea ce face exclusiv pe teren. Pentru că fiecare victorie și dolar sau euro câștigat cu racheta de tenis presupune și investiții pe măsură. Despre care nu am văzut prea multe comentarii din partea teoreticienilor de canapea. Pentru că sunt preocupați să dea Lecții. Mereu pentru ceilalți.

(1) animalele carnivore care au ca hrană de bază cadavrele sau hoiturile altor animale