DEMILIOANE.RO

EXPERIENTE, OAMENI, LOCURI, STIRI #DEMILIOANE

Cum să recuperezi banii furați de pe card

Povestea demilioane.ro începe în ziua în care m-am trezit, la început de 2018, fără bani pe card. Singura alinare avută pe 2 ianuarie, când am descoperit minunea de An Nou, a fost că banca apucase să-și tragă din cont banii de rate. Cum au început să-mi vină notificări în aplicația BRD cu tranzacții dubioase, am sunat la numărul de pe spatele cardului. O așteptare prelungită fără niciun răspuns și un robot pe care deja îl puteam reproduce și în somn m-au făcut să caut o altă cale de contact și așa am ajuns la o linie de urgență găsită pe site. Mi s-a răspuns imediat, am blocat cardul și cam asta este tot ce am putut face pe 2. Spre bucuria mea nu aveam overdraft activat, pentru că deja mă imaginam cu rate noi.

Ce au făcut banii mei? S-au plimbat prin Aruba (pare frumos, data viitoare sper să nu mai plece singuri și să ma ia cu ei). Cum au ajuns acolo, nu prea știu, dar sper ca polițiștii să-și poată da seama și să nu mai existe cineva care să-și trimită doar banii în vacanță.

Partea bună în poveste este că, după ce am scris întâmplarea pe Facebook, am primit multe sfaturi bune și ajutor de la o mulțime de oameni #demilioane. Partea și mai bună este că atunci când se întâmplă situații de acest fel, banca, în cazul meu BRD, sare în ajutor și are proceduri nu pe cât de complicate m-aș fi așteptat pentru a recupera suma, cu orice comision i s-ar fi aplicat.

În cazul meu, banii au fost retrași în tranșe mici și numeroase în USD de la bancomat, cu multe comisioane atașate. S-au mai făcut niște plăți cu sume ridicol de mici, pentru care probabil nu era nevoie de PIN. Bănuiesc că își lua câte o gumă de mestecat și un suc să se relaxeze în timp ce extrăgea niște mărunțiș de la ATM.

În prima zi lucrătoare din an am dat la o agenție BRD de un domn amabil și răbdător, care a făcut un teanc de formulare pe care doar le-am semnat. Am calculat împreună dacă sumele din formulare se potrivesc cu paguba, am cerut refacerea cardului cu generarea unui nou PIN și cam asta a fost totul la bancă. Deși termenul estimat era la vreo două luni, simt intervenția divină și deja banii s-au întors la mine. Am fost sunat aseară de același domn amabil pentru a-mi confirma că și-au găsit drumul banii din Aruba spre București, iar în timpul convorbirii primeam notificările în app băncii cu fiecare leu care reintra în cont. Pe scurt, așa s-au întors banii furați la mine.

Pe lung, nu știu cum s-a întâmplat. Nu prea mai țin cash, dar nici nu folosesc în locuri dubioase cardul, nu m-am mai dus cu el la un bancomat de mult timp și pentru plățile online este activată și verificarea tranzacțiilor prin SMS. În teorie, nu ar fi trebuit să am parte de asemenea experiențe. Motivul pentru care voi ajunge la poliție, deși banii sunt înapoi în cont, este pentru că vreau să se poată verifica traseul meu din ultimele luni și poate se indentifică sursa problemei.

Sper să nu treceți vreodată prin asemenea emoții, dar dacă se întâmplă, puteți privi cu optimism. Dacă este o bancă de încredere la care aveți cardul, vă va ajuta să vă recuperați banii.

Mulțumesc pentru ajutor și gândurile bune din zilele astea! Oamenii chiar pot ține loc de bani! Mai ales dacă sunt #demilioane!

P.S. În poză aș fi putut fi eu…așa este o poză doar cu semnul preluată de pe un site realizat dubios